ОбществоРегионални

Новият кмет на Говедарци Лорита Христова: „Желанието ми е хората да погледнат на селото като на свой дом”

Самоков 365

Лорита Христова ще поеме в ръцете си съдбата на най-голямото самоковско село – Говедарци. Вече официално встъпила в длъжност като кмет, тя си дава ясна сметка за отговорността. „Родена съм и израсла в Говедарци. Аз съм работила преди 20 години като секретар на кметството. Работата ми е присърце и затова реших да опитам. Хората около мен ми повярваха, семейството ми също ме насърчи” – споделя тя. Като мотив за кандидатурата си излага и привързаността си към селото. Безспорно Говедарци е от местата, които човек трябва да посети поне веднъж в живота си. Селото е изходен пункт за Седемте езера, Чанаците, Урдини езера, Мальовишки езера, циркусът на Страшното езеро, Лопушките езера и Сухото езеро. Стратегическото местоположение и уникалните природни дадености са предпоставка за развитие на туризма. „В определен момент  той беше приоритет за нас, но от известно време е в застой” – споделя наблюденията си новият кмет. Инициативи като „Дар от природата” и не само определено възраждат интереса от страна на посетителите към селото. Идеята е те да бъдат запазени, съхранени и дообогатени. Така повече хора ще научат за Говедарци – едно истинско  кътче, сгушено в полите на планината.

Г-жо Христова, професия ли е да си кмет или по-скоро го приемате като някакво призвание?

Мисля, че по-скоро призвание. Нямам представа какъв кмет ще излезе от мен. Надявам се обаче, след четири години да кажа по-хубави неща за Говедарци. Това е мястото, където живея и на което изключително много държа. По отношение на кметуването смятам, че ако нямаш желание да общуваш с хората и да помагаш, по-добре да не се захващаш. Това не е работа, трябва да ти идва отвътре. Поне така мисля аз. Като цяло четири години не са много. Казвам го от гледна точка на това, че реализацията на какъвто и да е проект изисква доста време. Имаме уникална природа и ще е жалко ако не можем да се възползваме и оползотворим този ресурс.

Какво ще се опитате да прокарате в Говедарци като кмет?

Ще се опитам да науча хората, както почистват домовете си, така да почистват и пред тях. Ще ми се конете и кравите да не се пускат и разхождат безстопанствено. Ние имаме право да наказваме, но това не е решението. Желанието ми е жителите да погледнат на селото като на свой дом. Да не изхвърляме безразборно боклуци и да се отзоваваме на мероприятията, които ще се опитаме да организираме поне два пъти годишно – пролет и есен. Не е въпроса само един ден да се чисти, всеки ден трябва да сме отговорни към мястото, на което живеем. Иска ми се хората да започнат да мислят по друг начин и ценят общото. Имам идея да направим временно сметище за строителни материали, защото сега контейнерите са пълни с такива. Получих уверение от Общината, че ще съдействат с извозването. Остава само да определим мястото.  Все пак четири реки минават оттук и стават в ужасно състояние. Не искам да има такава визия Говедарци. Желанието ми е като влезеш в селото да имаш чувството, че влизаш в туристическо селище и да ти е приятно да отседнеш.

Много се коментира дали селата трябва имат самостоятелен бюджет, какво е Вашето мнение?

Ние бяхме на самостоятелен бюджет преди време. Имахме счетоводител и касиер. Хубаво е, но на този етап е невъзможно. Не можем да се издържаме сами от данъците. Това е моето мнение. Преди имахме други приходи, а сега смятам, че трудно бихме си покрили дори и най-минималните разходи. Да не говорим за асфалтиране, смяна на водопровод, на тротоари. Мога да кажа, че доста добре работим за момента с ВиК, Енергото, което ме радва.

При приемането на предишния общински бюджет Говедарци попадна в туристическа зона. Трябва ли два има такова разделение според Вас?

Според мен – не, защото ние реално в момента не сме туристическа зона. Нищо, че сме най-голямото село. Като такова трябва да получаваме и повече средства за текущи разходи.

До вас е Мальовица. Използва ли се достатъчно потенциала на курорта?

Лятото – да, защото хората идват в нашите хотели и след това отиват до Рилските езера, Рилския манастир. Зимата не чак толкова  въпреки, че миналата година пътят се почистваше доста добре. Като цяло има редовен транспорт до Мальовица, но не се чисти до спирката, а само до паркинга. Това ограничава достъпа на туристите, които пътуват с автобуса. Като цяло мисля, че капацитетът не се използва напълно, защото и хотела не работи в момента. Не работеше и през лятото, защото му търсят нов собственик.

Едно от малкото села сте със запазено училище, което е обновено и в доста добър вид. Това ли е пътя, за да се задържат младите хора в селото?

Мисля, че да. Имаме и нов училищен автобус. Ако родителите предпочетат децата им да останат в селото, училището и детската градина няма да бъдат закрити. Към настоящия момент  1180 човека са с настоящ и постоянен адрес в Говедарци. Има много млади безработни. За съжаление обаче ние работни места не може да разкриваме – хотелиерите и бизнеса създават работни места. При нас наетите лица са от временната заетост и след като програмите приключат отиват на борсата.

Имате възрастни хора. Ще им помогнете ли да посрещнат по-лесно зимата?

Със съдействието на предишния кмет на много от хората са им докарани дърва. По друг начин за момента нямам представа как бихме могли да им помогнем. Миналата година им отпускаха хранителни продукти. Предполагам, че пак ще ги има и тази. Дървата са им осигурени, което е най-важното. Молбата обаче е ако могат малко по-рано да се докарват. Животът си тече и ще се радвам ако го направим малко по-лесен за жителите на Говедарци.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close