ОбществоРегионалниСамоков

Нова постройка за нуждите на учениците ще бъде изградена в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“

„Самоков 365“

Един от проектите, които ще се реализират през следващата година в сферата на образованието в община Самоков, е за изграждане на нова пристройка за столова и две класни стаи в двора на училище ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.

Това е един от четирите спечелили одобрение проекти, с които Община Самоков кандидатства за финансиране пред Министерство на образованието по програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини и училища за периода 2020-2022. В новата пристройка ще бъдат обособени специализирани кабинети за работа с деца със специални образователни потребности, както и с деца за подготовка за олимпиади. Ще бъде обособена и столова за обезпечаване на целодневното обучение. С тази сграда ще се реши проблемът и с намаляване на приема, поради липса на място. Стойността е близо 300 хил. лв. За цяла софийска област са одобрени проекти само за четири училища и едното е в Самоков.

Отделно ръководството на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” кандидатства с проект и бяха одобрени за финансиране по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”. В STEM центъра ще бъдат обособени четири зони, като всяка от тях ще служи за провеждането на различен тип дейности. Зона едно е за социални контакти, отдих и почивка за ученици и учители. Зона две ще се яви като един творчески кът, където учениците ще могат да се докоснат до креативните технологии. В третата зона ще бъде виртуалната лаборатория, която ще даде възможност на учениците да се докоснат до STEM познанието в една интересна и ангажираща тяхното внимание среда. Четвъртата зона ще бъде обособена като споделено пространство за учениците, в което те ще могат да работят съвместно по различни учебни предмети, изпълнявайки проекти, лабораторни опити и експерименти. Общата стойност на проекта е 230 000 лв., от които 23 000,00 лв. собствено участие.

Наред с това училището бе напълно реновирано по програмата за енергийна ефективност на „Региони в растеж”. Обновена бе фасадата, ремонтира се покрива, отоплителната инсталация и осветлението. Със средства по линия на МОН бе обновен физкултурният салон. Със средства от бюджета на Община Самоков бяха основно ремонтирани санитарните възли в училището, включително бе направена и тоалетна за лица с увреждания. Общината финансира и изграждането на спортна площадка за няколко вида спорт и лекоатлетическа писта в двора на училището.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close