ПолитикаРегионални

Нова партия на политическата сцена! ЕНП „България” ще се бори за социална справедливост и солидарност в обществото

Анелия Балабанова  

Европейска народна партия „България” е най-новото попълнение в обществения и политически живот на страната. Създателите й в лицето на председателя Пламен Александров и останалите хората от ръководството са решени да променят масовите представи за партиите у нас и за обещанията, които никнат като гъби по време на избори и в последствие остават неизпълнени. За радост или съжаление, в скоро време не се задават избори, поне не регламентирани. Това по никакъв начин не пречи на политически формации от всякакъв род и естество да търсят свое място под слънцето. Един ден може би ще го намерят. Вероятно тогава, когато хората, в случая електората усетят реална помощ и подкрепа. Именно такива са амбициите на инициативния комитет за създаване на Европейска народна партия „България” с председател Пламен Александров. Бъдещият координатор за Софийска област е Симеон Кацов.

Сред основните принципи и цели на партията са социалната справедливост и солидарност в обществото. Също така строго, точно и еднакво приложение на законите спрямо всеки, устойчиво икономическо развитие и повишаване благосъстоянието на населението. Не на последно място непримиримост към корупцията и организираната престъпност. Друг основен акцент е участието в създаването и изпълнението на законодателни инициативи и програми за подпомагане и по-пълна социална реализация на намиращи се в неравностойно положение граждани и социални групи. Сред едно от първите набелязани неща като цели и приоритети е изграждането на кухни за социално слаби. Ето какво ни разказа Пламен Ангелов – човек с възможности и собствен бизнес, който преоткрива страната ни.

 Г- н Александров, какви са мотивите, свързани с появата на Европейска народна  партия „България”? В скоро време няма предстоящи избори, което вероятно ги изключва като причина.

От 2008 г. се боря нещо да се случи, защото виждах и продължавам да виждам, че нито една партия не прави нищо за хората. Често пъти не ми вярват. Ние я имаме членската маса и от тази гледна точка не се притеснявам. Имаме договорки и ще се опитаме да уредим директно финансиране от Европейския съюз. Нашата партия няма да е само за малцинствата, а въобще за социално слабите в България. Такива са 90% от хората. Програмата ни е за образование, култура и здравеопазване. Това, което искаме да направим още в самото начало са кабинети във всеки район – зъболекарски, обща медицина и те да се достъпни за такива уязвими групи. Имаме идея и за кухни, в които да се хранят тези хора. Защо точно сега се появяваме? Ами така решихме и така ще го направим. Вероятно пролетта най-късно ще има предсрочни парламентарни избори.

Вие ще участвате ли в евентуални предсрочни избори?

Затова се прибрахме. Да се опитаме да направим нещо за този народ, защото нищо не се прави. Обещания колкото искаш при избори – за повишаване на пенсиите, заплатите и накрая нищо не се случва. На нас целта ни е да създадем работни места, образованието да бъде по-качествено. Да няма гета. Ромските деца да са заедно с българчетата, за да се случи най-накрая тази интеграция. Усвояват се пари и не се знае къде отиват.

Политическата сцена изобилства от партии – еднодневки, учредяват се и след това прекратяват съществуването си. Вие с какви амбиции сте?

Прекратяват го, защото нямат членска маса. Никой не ги подкрепя. В България мафията ръководи всичко. Виждате, че масово се плаща при избори и се гласува. След четири години ще започнат пак да обикалят. Ще се опитаме да покажем, че работим за хората. Европа дава пари за фамилни къщи на малцинствата. На срещите аз им казвам, че няма да има фамилни къщи. Общината е длъжна да им предостави някакво място за закупуване и те да си построят законни жилища. Така ще си плащат ток, вода, данъци.

Вече десетилетия в България има партия-ДПС, която декларира своята подкрепа за малцинствата. Казвате обаче, че например в Неделино хората по никакъв начин не са го усетили.

Не ги искат и в Хасково също се оплакват. Турците в Бурса, които са над 700 хиляди ни подкрепят нас. ДПС с нищо не им помага, само при избори отиват при тях и ги задължават да гласуват. Те не са доволни и така е вече с години. Обикалям много в страната и извън нея и със съжаление установявам, че в България няма реален бизнес. Виждате в Турция какво става, по нареждане на Ердоган се арестува всичко. Ще стигне и до българите. Тия хора искат да се приберат в страната си, но нямат сигурност. Това са хора, които преди възродителния процес са живели тук, имат и роднини. Нямат обаче работа и сигурност. В Турция все пак вземат 3000 лири, това са 1 500 лв. В България къде могат да ги вземат тези пари. За малцинствата работа няма, виждате.

На какъв етап е в момента създаването на партията?

В момента сформираме екипа. Искаме да привлечем млади момчета и момичета да влязат и работят за нашата партия, за народа.
Учредителното събрание на ЕНП „България”  ще се състои на 30 септември 2017 г., събота, от 18 ч. в „Арена Самоков”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close