Общество

Нова Великденска инициатива в Младежки дом – тоалет за абитуриент в нужда

Анна Манова

По повод предстоящите светли празници отговорникът на Младежки дом – Самоков Латинка Щъркелова беше подготвила празнично тържество. Тази година то премина с малко по- различен привкус – благотворително.

За Великден Щъркелова беше решила да сътвори малко чудо за някой, който се нуждае от такова в живота си. Така тя, съвместно със собственика на магазин за дрехи –г-жа Филчева, решават да подарят тоалет на абитуриент. И подготвят рокля и чантичка, за да може едно самоковско момиче да успее да се почувства приказно на своя абитуриентски бал. Избраният тоалет ще  бъде подарен на една дванадесетокласничка от СОУ „Отец Паисий”. „Както са запознати хората, които посещават Дома, всеки декември месец клуб „Арт палитра”, чийто ръководител съм аз, прави благотворителни инициативи. Сега преди Великден реших, че е добре да се направи един подарък на абитуриент в нужда. Понеже е за първа година имам само един тоалет. Другата година се надявам кампанията да е по-мащабна и да зарадваме повече младежи. Ще се радвам, ако директорите на училищата в града ме насочат към тези деца”, подчерта Латинка Щъркелова. След това тя направи една препратка към големия християнски празник Великден, като пожела на присъстващите здраве и берекет, а на учениците да бъдат старателни в училище, за да успяват в живота.

И на празник като на празник. По традиция се боядисват яйца, което е и едно от най-приятните и забавни занимания за малчуганите. Първокласниците от СОУ „Отец Паисий”, с ръководител Магдалина Иванова, се погрижиха за доброто настроение на присъстващите. Децата разказаха за всичко, което знаят за Великден – как се боядисва първо червеното яйце, как се цапат бузките за здраве с него, рецитираха стихчета. След това Щъркелова се беше подготвила с три кори яйца, които чакаха сръчните ръце на малчуганите да ги боядисат. Децата вложиха цялото си старание и бързо яйцата станаха пъстри. Част от боядисаните яйца първокласниците подариха на децата от Център за настаняване от семеен тип. Останалата част подредиха на предварително подготвен кът. Той е направен от един от най-новите членове на клуб „Арт палитра”, също възпитаник на СОУ „Отец Паисий” – Георги Аврамски. След това взеха и по едно боядисано яйце, за да го занесат вкъщи и да покажат колко добре са се справили сами.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close