Общество

Неделното хоро в центъра на града – празник за самоковци

Анна Манова

13141105_10206781972488987_239168856_nНеделният ден /8 май/ се превърна в истински празник за любителите на народните танци, те имаха възможност да тропнат български хора на центъра на града. Желаещи да разучават нови стъпки не липсваха и така хванати за ръка самоковци образуваха голямо хоро на площада. Което за пореден път показа, че все пак любители на самобитното, българското не липсват и че все по-голям става интересът към хоротеките. Празникът стартира с лека загрявка под съпровода на популярни хора.

 

Петима хореографи се отзоваха на поканата на Община Самоков да демонстрират и разучат с участниците хора, като целта е танците да са от различни фолклорни области на страната, за да се обогатят познанията за фолклора ни.

 

Пръв на мегдана застана хореографът на танцов състав при читалище „Младост” Станислав Крумов, който показа хорото „Гинка” от македонския край. Негови помощници бяха възпитаниците му, които помагаха в разучаването на хорото. След демонстрацията се пристъпи към разучаването на отделни части и накрая към сглобяване. Финалът на разучаването беше демонстрация на музиката. След него  своето хоро показа ръководителят на танцов ансамбъл „Рила” Кирил Амбарков. Той беше подготвил право севлиевско хоро, което беше лесно за разучаване и това накара почти всички присъстващи да се включат. Борислав Искрев, ръководител на фолклорен танцов ансамбъл „Самоков”, пък разходи присъстващите до родопския край със „Сворнато хоро”. Много емоции предизвика закачливото хоро „Карамфилче, показано от хореографа на танцова формация „Гайтани” Асен Атанасов. Хорото е характерно за врачанския регион. И единствената дама от хореографите в Хоро на мегдана – помощник – хореографът на ТА „Самоков” Ивелина Каймаканова помогна на присъстващите да разучат стъпките на „Дайчово хоро”. 13115382_10206781972528988_2084655921_n

 

Въпреки че преваля дъжд, това не уплаши участниците в третото хоро на мегдана, което организира община Самоков и те продължиха да се забавляват в хоротеката, с която завърши надиграването на площада. Завъртяха се популярни и обичани хора, които всеки българин трябва да знае – „Дунавско хоро”, „Ситно шопско”, „Еленино” и други. В продължение на два часа площадът беше огласен от народна музика, а присъстващите не се пуснаха от хората.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close