РегионалниСамоковСпортСъбития

На 12 и 13 септември язовир Искър бе домакин на Воден фест 2020

“Самоков 365”
На 12 и 13 септември язовир Искър бе домакин на Воден фест 2020. Събитието се организира от Българска федерация по водомоторен спорт и спортен клуб “Скай Спорт” – Самоков, с подкрепата на фондация “София – европейска столица на спорта”.
В състезанието за джетове „Европейска джет ски купа“ участваха 55 пилоти от България, Гърция и Румъния. Това бе последното състезание за годината при джетовете и определи републиканските шампиони и носителите на Европейска джет ски купа шампиони в класовете.
Трасето е тежко и сложно, подобно на конфигурацията на световното първенство в Тайланд, където българският пилот Кристиан Киров, рейс директор на Воден фест 2020, има 4-то място.
Голямата изненада на състезанието бе 12-годишната Мари Петрова, която стартира в класа на жените и се класира на 4-то място. Победител в дамския клас е Ива Найденова от „Клуб 69 рейсинг“  – Ямбол.
При децата възхищение предизвика 13-годишният победител  Себастиан Давидеску, който управлява джет с една ръка поради инвалидност в резултат на инцидент. А баща му Раду Давидеску победи при правите джетове. В кралските класове с джетове между 300 и 500 к.с. най-бързи са GP2 Валентин Захариев, а в GP1 Кристиан Чубано. Атрактивно шоу с джет направи Дани Делиман, който спечели и приз за фристайл.
За пръв път на язовир Искър се проведе състезание за бързи лодки. В надпреварата участваха 35 лодки от страната, а в най-атрактивния клас “Формула 500”, победителят Николай Сурков от Кърджали разви 170 км/ч. Втори се класира Мирослав Минчев, също от Кърджали. Третият в кралския клас е Кирчо Киров от Варна. Отборната титла грабна водомоторен клуб Тутракан, следван от Порт Лом и Йошката Кърджали.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close