Регионални

На протеста в събота излязоха патриоти с портрети на Ботев и Левски

Анна Манова

В събота /20.02.16г./ около 11:00 часа се състоя протест на площада в Самоков. Негови организатори са Инициативният комитет, а поводът – обявяването на гръмкото против подмяната и опитът за изкривяване на българската история.

12746069_10206193271371827_149889416_nНа площада излязоха около 50-60 души на различни възрасти. Сред тях имаше както студенти, така и пенсионери. Някои от тях бяха дошли подготвени с портрети на големите имена като Ботев, Вазов, Левски и др. национални герои. Само ден след честването на 143 години от обесването на Васил Левски, самоковци излязоха на площада, за да покажат че делото на личности като него не е забравено и че не може своеволно, с едно махване на ръката, да се трият важни исторически събития и велики дела.

„Протестът беше добре организиран и се събраха учудващо много хора, предвид лошото време. Той продължи около час, като с изказвания се включиха различни лица от обществения ни живот, както и студенти и ученици. Има хора, на които им пука какво се случва в държавата. Ние сме част от едно голямо цяло, които се стремим да запазим националната си идентичност. Смисълът на подобен тип протестни действия е да не се подменят базови понятия за добро и зло, да не се подменят ценностите. Историята е наука, която учи на приемственост. Но в последните години всички ние сме свидетели на различни видове експерименти в образованието.  Започнахме да използваме думите като маски, дали ще наречем иго, робство или присъствие, това не означава, че не се е случило, че не е било. Недопустимо е да казваме „присъствие” или „съвместно съжителство” на турското робство. Посяга се на националната памет и на представите ни за добро и зло, които се формират в най-ранна училищна възраст”, обясни пред „Самоков 365” един от организаторите Георги Хаджийски.

От импровизираната трибуна на площада се изказаха няколко ученици и студенти в защита на българската идентичност и ценности, като взеха със себе си и петиция против опитите за подмяна на нашето национално самосъзнание / петицията  я има и в електронен вариант: http://www.peticiq.com/138431 /.12767702_10206193271411828_856755143_n

„ Нашият народ е доказвал нееднократно, че дори и във времената на най-сурови изпитания може да мобилизира огромна воля и дух, както и да се самоорганизира, за да ги превъзмогне. Вярваме, че и сега ще намерим необходимата сила, за да се справим с поредния опит за заличаване на нашата народна памет и изтръгване на изконния български дух”, обясниха от Инициативен комитет- Самоков. И призовават всички българи да се обединят около следните идеи:

  1. В учебниците по българска история да бъдат използвани утвърдените понятия и факти, които формират основополагащите представи за добро и зло в българското народностно самосъзнание, а съдържанието на самите учебници да отговаря единствено и само на възрастовите особености на съответните ученици, а не на заръките на заможни и щедри инородни спонсори, целящи продължаване на ерозията на нашата народна памет.
  2. Изготвянето на учебниците по българска история да бъде предоставено на учители, познаващи най-добре и мисленето, и необходимостта от съответното познание на своите ученици, а не на неясни „научни среди“ от „висококвалифицирани“ титулувани експерти, които в името на получаването на своите огромни хонорари от знайни и незнайни наши и чужди институции са готови да продадат и себе си, а и своя народ на безценица.
  3. Съдържанието на учебниците по българска история да дава необходимата базова приемственост между миналите, настоящите и бъдещите поколения, а не да бъде подвластно на чужди внушения, насочени единствено към стимулиране на до болка познатия синдром на разрушението и печално известния комплекс за национална малоценност в българската колективна душа.
  4. Учебното съдържание и учебните планове по български език и литература да предоставят на българските ученици цялостна представа за огромното богатство на нашия език, на нашата хилядолетна писмена култура, за естетическото и жанрово разнообразие на българската литература и за нашите велики творци, чиито произведения са възпитавали в родолюбие и приемственост поколения българи.
  5. Часовете по български език и литература да бъдат основополагащи в българското училище за всяка образователна степен и за всяка ученическа възраст, а изготвянето на учебниците по български език и литература да бъде предоставено на истинските народни учители по български език и литература.
  6. Да не бъде допускано в никакъв случай експериментиране с учебното съдържание чрез „изваждане“ на произведения и творби на наши значими автори, които са доказали своя патриотичен възпитателен ефект и то във всички възрастови групи.
  7. Българският език и българската литература са не по-малко богати от езика и литературата, на който и да е дори и огромен по брой народ по света и затова е абсолютно недопустимо подценяването им в името на някакви „общочовешки“ литературни и езикови познания.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close