Култура

Наши библиотекари на обучение във Финландия

 “Самоков 365”

В рамките на проекта „Повишаване на обучителния капацитет на мениджъри и служители в общинските библиотеки” от 12 до 18 март във Финландия се проведе второто обучение по модерен библиотечен мениджмънт. В него взеха участие директорите на общинските библиотеки, участници в консорциум „Модерна библиотека“ – библиотеките в Асеновград, Димитровград, Исперих, Карлово, Казанлък, Котел и Самоков. Основни акценти в обучението бяха калейдоскопът на библиотечните услуги; маркетинг, PR и брандиране на съвременната библиотека; мрежи и участие в местни коалиции; библиотека и социална интеграция. В рамките на обучението бяха посетени градските библиотеки в Порвоо, Порнанейн, Ярвенпаа и Хелзинки, а също и Университетската библиотека в Хелзинки.

Проведоха се работни срещи с директорите и главните библиотекари. Обществените библиотеки във Финландия са ултрамодерни библиотеки, които предлагат достъп до познание, работни пространства, места за срещи и разнообразни форми на забавление. Първоначалното им предназначение – да образоват хората- е разширило неимоверно обхвата си и те са превърнати в оживени градски центрове. В част от тях съществуват т. нар. Makerspaces пространства, оборудвани с 3D принтери, скенери и други технологии, шевни машини, дори струг и машина за щампи, с които хората могат да създават предмети на изкуството или предмети за ежедневна употреба.

Проектът „Повишаване на обучителния капацитет на мениджъри и служители в общинските библиотеки” се реализира от Фондация „Глобални библиотеки – България“, финансиран по Програма Еразъм+. Той е с продължителност една година и ще се изпълнява в партньорство със 7 общински библиотеки в страната, участници в консорциум „Модерна библиотека“ – библиотеките в Асеновград, Димитровград, Исперих, Карлово, Казанлък, Котел и Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close