Бизнес

Нанси Манолова: „Събудих се един ден с идеята за собствен бизнес”

Анна Манова

nansi3

Да имаш собствен бизнес днес си е истинско предизвикателство. Особено когато още нямаш 20 години и се намираш в малко населено място. Но ако си достатъчно мотивиран и наистина знаеш какво искаш годините и мястото нямат никакво значение, а сякаш цялата Вселена ти съдейства да реализираш мечтите си. Нанси Манолова е от тези находчиви, целенасочени и амбициозни млади хора, които здраво са стъпили на земята и знаят, че за да постигнеш нещо в този живот трябва отрано да се вземеш в ръце и да натрупаш съответния опит. А защо не да започнеш свои собствен бизнеc, чиято инвестиция първоначално се основава на събраните пари от отминалия съвсем наскоро абитуриентски бал.

Точно така, Нанси завършва ПГ „Константин Фотинов” на 24 май 2016 г, а на 25 –ти вече е захвърлила балната рокля, свалила е прическата, грима и високите токчета и решава, че е време за по-сериозни неща. За сбъдването на една мечта. Кратката финансова равносметка и позволява бързо да вземе решение, което отлежава известно време в съзнанието й, а именно да бъде собственик на салон за маникюр. Междувременно, колебаейки се между това да бъде графичен инженер или финансист, тя избира второто. И в момента е студентка в УНСС в специалност „Финанси, счетоводство и контрол”. По този начин, както подчертава Нанси, двете дейности ще си сътрудничат.nanis2

„Преди няколко години, съвсем случайно, се отключи моята страст към маникюрите.  Благодарна съм на родителите ми, които много ми помогнаха с времето да се оборудвам с най-различните и необходими за мен неща. Всъщност всичко, което имам в момента в салона го имах преди това вкъщи.  Обмислях да си отворя собствен салон. И така на 25 май сутринта се събудих, видях колко пари съм успяла да си събера от абитуриентската и взех решение, че ще се запиша на курс за маникюристи. Напуснах работата, която имах преди това и започнах да мисля в насока да си отворя салон през есента. Така и стана – на 15 септември го отворих”, споделя Нанси.

Младата самоковка Нанси Манолова е пример за това как мечтите трябва да се следват до тяхното случване. Истината е обаче, че това нейно решение съвсем не е самоцел. Напротив, основава се на интереса и към рисуването, който наследява от нейната майка. „Много исках да рисувам като мама, карала съм я да ми показва. Имах учебници, дори за кратко време, докато още се чудех дали да не продължа с това посещавах и уроци”, обяснява Нанси.nansi4nansi5

Маникюрът е следствие и начин да изразява вижданията си. И при него нещата стоят по различен начин заради малкото пространство в сравнение с белия лист. В училище често редом до тетрадките и химикалите са с нейният набор от лакове, с които през всяка свободна минута разкрасява съученичките си. „Лакирах често съученичките ми. Първото ми изграждане също беше върху ноктите на моя съученичка. Аз много се старах и мисля, че станаха прилични, но моята приятелка не се хареса особено. Очакваше да е перфектно. Идвали са съученички в нас да ги лакирам и сме си прекарвали едни много забавни моменти. Случвало се е да се упражнявам върху приятелка по цял ден”, споделя Нанси Манолова.

Нейният интерес към маникюрите датира от доста време, следи тенденциите, гледа уроци по интернет. Желанието и е да посети възможно повече курсове и да изучи тънкостите на занаята. И знае, че всяко начало е трудно, но с постоянство и труд всичко е постижимо. Но на първо място тя поставя желанието да бъдеш добър в това, което правиш. „Трябва да изградиш доверие  и да си свършиш работата както трябва, тогава се привличат клиенти. За мен е важно само и единствено как работиш. Всеки един отделен човек предпочита различни неща, това важи за фризьорите, за козметиците, за магазините за дрехи. И самите клиенти са различни – едни са по-претенциозни, други проявяват по-голяма доза разбиране. Случвало ми се е клиенти да ми се сърдят ако не направя рисунката едно към едно, но при рисуването не винаги това може да се получи. Дори когато сложиш щампа не е гаранция, че ще се отбележи перфектно. Както някои клиенти обичат семплите и неутрални нокти, други да им е по-пъстро и с декорации. Аз лично харесвам изчистения маникюр, с деликатна декорация. Хубавото е човек да има избор. Не се притеснявам от конкуренцията, за всеки има място под слънцето”, споделя Нанси.

Нанси развива въображението си и върху малкото пространство на нокътя създава изключително интересни неща, голяма част от тях фигурират във фейсбук страницата на салона й. Готова е с идеи за наближаващите празници, които са най-любимия й период от годината. „Решила съм да поглезя клиентките си. Сега има изключително интересни снежнобели прахчета, които помагат на маникюра да изглежда максимално естествен и реалистичен. Останалото ще запазя в тайна”, казва Нанси.

Младото момиче е пълно идеи за бъдещето като желанието й е да съвместява успешно учене и собствен бизнес. И не на последно място да бъде собственик на верига салони, както и да лансира собствена марка лакове и продукти.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close