ОбществоРегионалниСамоков

Над 70 платна, 20 творци и различни техники в рисуването на второто издание на „Фестивал на картината“

Анна Манова

На 5 април в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ бе дадено началото на второто изданание на „Фестивал на картината“. В него участие взеха двадесет творци, сред които местни и гостуващи, с над 70 платна, показващи различни техники, материали и индивидуален творчески почерк. Организатор на културното събитие е художникът Танер Мерт.

В ролята на водещ бе Ралица Стоянова, която припомни на присъстващите за традициите в изобразителното изкуство в Самоков, датиращи от средата на 18 век. По това време е поставено началото на светската живопис, а за основоположник се смята Христо Димитров – родоначалникът на най-големия и значим зографски род Доспевски. Това направи препратка към събитието, което се случва на най-подходящото място, а именно в Самоков. Всеки един от творците бе представен на аудиторията като разбиране за изкуството, като начин на рисуване и най-вече чрез изложените платна. За участието си във форума всеки един от тях получи грамота, връчена лично от кмета Владимир Георгиев. Във „Фестивал на картините“ се включиха и три талантливи самоковски деца – Габриела Стоянова, Ивана Стефанова и Георги Игнев. Те също получиха грамоти и поздравления за уменията и красивите си картини, въпреки крехката си възраст.

Специална изненада за всички гости бяха изпълненията на малките балерини от танцовата школа на Стоянова към Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“. След официалното откриване, присъстващите се насладиха на прекрасните изпълнения на младежите от група Arrow.

Фестивалът се провежда със съдействието на Община Самоков и Исторически музей – Самоков. Той ще продължи до 19 април. Входът е свободен. Като 10% от всяка откупена картина ще бъдат дарени за нуждите на Градския исторически музей.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close