Любопитно

Над 500 участници ще има на Чакъровите тържества

chakyrovi tyrjestvaХристиана Видинова

Вероника Георгиева

За втора поредна година „Чакъровите празници” ще се проведат на Чакърови поляни в периода от 25-27 юли. Събитието се  организира от Клуб на любителите на историческото оръжие “Чакър Войвода”, с подкрепата на Община Самоков. Участие в празниците ще вземат градовете – Самоков, София, Стара Загора, Видин, Плевен и др. Очаква се тази година да се включат над 500 души в трите дни празнуване. Част от тържеството ще бъдат  и десет гайди от 100-те кабагайди – емблемата на Родопите.

В петък, следобед на 25 юли, ще бъдат посрещнати участниците и след това ще се сформира палатковият лагер. По традиция всички се събират привечер около „Хайдушките огньове”, където пеят песни, играят хора и забавляват.

Официалното откриване ще бъде в събота на 26-ти юли от 10:30 часа. Предвидени са исторически възстановки с жива картина за делото на Чакър войвода. След това ще бъде раздаден курбанът за здраве, а също така местните фолклорни групи ще пресъздадат народните обичаи от района на нашия град и ще изложат местни ястия и експонати от региона. Курбанът ще бъде направен от говеждо и овче месо по стара рецепта. Вероятно порциите ще бъдат около 1200-1300, като се има предвид големият брой гости и участници в тържествата. Той е дарение от членовете на самия клуб.

Всички ще имат възможност отново да се борят на т.нар. народните борби и да спечелят атрактивни награди. „Надявам се тази година да се разгърнем по-мащабно и да има повече хора” – сподели Андрей Домишляров, част от организационния екип, пред екипа на „Самоков 365”.

От Клуб на любителите на историческото оръжие “Чакър Войвода” призовават повече хора да се включат в народните борби, където за награда е предвиден жив овен.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close