Обща категорияРегионални

Над 200 ученици участваха в ежегодното състезание “Сблъсъкът на математиците” в Самоков

Самоков 365

Над 200 деца и младежи от цяла България се включиха в състезанието по математика на английски език “Сблъсъкът на математиците”. То се проведе в събота, 21 април, и беше организирано от ученици и учители от Професионалната гимназия по туризъм в Самоков. Турнирът се провежда за трета поредна година и привлече голям интерес – над 500 изявиха желание да участват, а капацитетът от 220 места се запълни само за три дни.

Основната цел на състезанието е даде шанс на ученици с по-ниски постижения по математика да погледнат на предмета по забавен начин и да преодолеят страха си от решаването на задачи. “На състезанието идват деца, които не са толкова добри по математика, но успяват да решат задачите като работят в екип по групи и използват силните страни на всеки ученик. Когато успеят и спечелят, получават самочувствие и това ги мотивира всяка година да присъстват”, разказва инициаторът на турнира Генади Генов, учител в Професионалната гимназия по туризъм и възпитаник на програмата на “Заедно в час” – неправителствена организация, чиято мисия е да предостави равен достъп до качествено образование на всяко дете в България. Той допълва, че тази година, освен от Самоков, са се включили ученици между 1 и 12 клас от много различни населени места в България като Костенец, Горна Малина, Енина, Орешене, Ябланица и Пловдив.

“Всички деца си решаваха задачите, успеваемостта е много висока – дори при по-високото ниво тази година. Учениците показват по-добри успехи и това ги стимулира”, споделя още Генади Генов. Подготовката за “Сблъсъкът на математиците” е отнела шест месеца, а организационният екип се е състоял от над 50 души – учители, ученици и дори завършили професионалната гимназия младежи, които се връщат, за да помагат за събитието. Турнирът е подкрепен от Община Самоков и проекта “Твоят час”. След състезанието участниците – гости от други населени места, се включиха в специално организирана обиколка на Самоков, водена от ученици от професионалната гимназия. Организаторите планират да продължат провеждането на състезанието всяка година.

На 28-ми април (събота) от 10 до 14 часа в конферентната зала на хотел “Арена Самоков” ще се състои още една ученическа инициатива – конференцията “Заедно за образованието”. Тя е организирано изцяло от ученици на СУ “Отец Паисий” и цели да запознае младежите с разнообразните възможности за продължаване на образованието им и кариерния им път след училище. Организатори на събитието са учениците от гимназиален етап на Александър Марковски, учител по програма “Заедно в час” в СУ “Отец Паисий”.  “Заедно в час” си партнира с училища в Самоков от 2011 г., като през класните им стаи са минали 12 учители от програмата на организацията.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close