Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Над 100 състезатели по мотокрос ще се борят за Купа „Георги Янакиев“

“Самоков 365”

Мотополигон „Ридо” в град Самоков ще приеме елита на BMU европейския шампионат по мотокрос тази седмица за четвъртия кръг на шампионата за сезон 2019, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на Организационния комитет „Гран при България“ Румен Петков. По традиция, състезанието се провежда в памет на Георги Янакиев, който успя да постави България, Самоков и мотополигона на картата на Световния мотокрос в началото на 70-те години от миналия век и бе основен поддръжник и икона на мотоциклетния спорт до последния си час. В състезанието тази седмица заявки за участие са подали 108 състезатели от България, Македония, Гърция, Кипър, Румъния, Турция и Молдова, като те ще премерят сили във всички класове на шампионата.

За най-малките състезатели от клас МХ65, кръгът на „Ридо” се явява втори за шампионата поради факта, че проведеното състезание в Босна и Херцеговина през изминалия уикенд не включваше кубатурите 65сс и 85сс. Това се наложи, тъй като датата на кръга в Сараево съвпадаше с края на учебната година. Лидер в клас МХ65 е израелецът Офир Цемак (70 т.), който ще пропусне Самоков тази седмица, но това ще даде шанс на българските пилоти да наваксат пропуснатото. Втори в класирането е Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм, 60 т.), а трети е Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, 55 т.). Реално състезателите от клас 65сс до момента са имали три официални старта, защото поради тежките метеорологични условия по време на първия кръг на шампионата в Молдова, вторите маншове бяха отменени.

Също с три старта от началото на годината са и състезателите от клас МХ85, където Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт, 55 т.) оглавява класирането.

С три състезания и пет проведени манша до момента, пилотите от клас МХ2 се отправят към „Ридо”, водени от лидера в шампионата Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, 119 т.) който се прибра от Сараево с пълна победа и 50 точки.

В клас МХ1 трима българи са начело на класирането и те са Любомир Васев (Тексим Моторспорт, 119 т.), Стефан Нейчев (Еърмакс Рейсинг, 96 т.) и Калоян Илиев (МСК Севлиево, 87 т.), които бяха основните пилоти, направили двата босненски манша миналата седмица истинско зрелище.

Програмата за Grand Prix Bulgaria 2019 на мотополигон Ридо, град Самоков тази седмица включва свободни тренировки, квалификации и един състезателен манш в събота. Неделният ден стартира с официално откриване на състезанието в 10:30 часа, след което са и маншовете, които ще определят и победителите през 2019-а година.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close