ОбществоРегионалниСамоков

Награди за есета и рисунки раздадоха в Младежкия дом по повод Деня на народните будители

Анна Манова

Награди за есета и рисунки раздадоха днес в Младежкия дом по повод Деня на народните будители. Превърна се в традиция през последните години уредникът на културната институция Латинка Щъркелова и председателят на СК по тенис на маса Кирил Москов да организират конкурси и състезания, в които да взимат участие самоковските деца. Те имат възможността да показват таланти в различни области – спорт, рисуване или писане. Тази година за 1 ноември бяха инициирани два конкурса. Единият за рисунка на тема: „Историята на моя роден край“ и конкурс за есе – „Легенди за историческите места в Самоков“.

И двата конкурса се радваха на засилен интерес. Като в този за умения с четката най-многобройни бяха участниците от СУ „Отец Паисий“, под ръководството на Лалка Чавдарова. Разбира се, не липсваха участници от всички самоковски училища. Председател на комисията за определяне на най-добрите три рисунки бе художникът Елена Белстойнева, а членове – гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт“ Снежана Дамянова, ветеринарният лекар Владимир Топчийски и DJ Христо Дудин. Сред картините бяха изобразени емблематични места за града като Голямата чешма, Байракли джамия, църквата „Св. Николай Чудотворец“, Чадър чешма, Митрополитската църква, Самоковото и др. С първо място бе отличена петокласничката от ОУ „Митр. Авксентий Велешки“ Теменужка Александрова, с ръководител Елена Гривева. Второ и трето място са за две възпитанички от СУ „Отец Паисий“ – Ния Генева и Аделина Стоименова. Техен ръководител е Лалка Чавдарова. Допълнително бяха раздадени още 14 поощрителни награди.

В конкурса за есе „Легенди за историческите места“ най-много участници имаше от СУ „Никола Велчев“, под ръководството на Силвана Оцетова. Няколко думи за конкурса и впечатления от написаното сподели преподавателката Ирена Тасева, която връчи наградите на отличените.  Тя подчерта, че участниците в подобни конкурси за есе трябва да се придържат към темата и жанра на есето, а не да наблягат на прочетено и намерено в интернет. Тя допълни, че легендата е примес между реално събитие и фикция. От своя страна Кирил Москов предложи следващата година конкурсите да бъдат по-мащабни и да се провеждат на национално ниво. Председател на журито тук бе гл. експерт „Връзки с обществеността“ Веска Тодорова, а членове – гл. експерт Снежана Дамянова и редакторът на сайта „Самоков 365“ Анна Манова. Сред написаните текстове фигурираха легенди за Байракли джамия, Цари мали град, за Бельова църква, за липата на Захарий Зограф, за Голямата чешма. Журито сподели, че част от материалите не са отговаряли точно на зададената тема. И все пак има трима отличени. Първо място е за Константина Василева от СУ „Никола Велчев“. На второ място е Живка Михайлова от ПГ по туризъм и третото място е за Персиана Цанкова от ПГ „Константин Фотинов“. Журито присъди и една поощрителна награда на Иван Зарев, който бе пресъздал по един много вълнуващ начин легендата за липата на Захарий Зограф.

На финала организаторът на събитието Кирил Москов отличи с награди ръководителите на школи по дейност като им благодари за всеотдайността и за това че са съвременни будители. Награди получиха г-жа Теофанова от ПТГ „Никола Вапцаров“, Елена Гривева от ОУ „Митр. Авксентий Велешки“ и Лалка Чавдарова от СУ „Отец Паисий“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close