ЗлободневноСамоков

Мълния покоси къща в Самоков /обновена/

Анна Манова

Гръм падна и подпали покрива на дом в Самоков. Къщата се намира на ул. България и е собственост на Иван Бондов. Инцидентът се случи на 5 юни /сряда/. Сигнал е подаден в самоковската пожарна в 15:11 часа. В момента на покосяването от мълния в къщата са били двама от собствениците.

На място отиват две пожарни коли и четирима пожарникари. За около час те успяват да потушат огъня.

„Унищожена е част от покривната конструкция и покъщината, намираща се под покривното пространство. Нашите служители са останали на място до към 17:00 часа, за да проследят дали няма да се възпламени отново. Не сме имали скоро такъв случай. Обикновено от мълния са покосени дървета”, каза за нашия екип началникът на РС ПБЗН – Самоков Караджинов.

Веднага в социалните мрежи бяха публикувани снимки на опожарения покрив, а тътенът от гръмотевица се чу доста силно в целия град. Свидетели на случката са двете приятелки 16-годишната Яна Георгиева и Марияна Балабанова /11 години/. Те живеят на успоредната улица „Иван Доспевски”. В този момент момичетата са навън и виждат как всичко се случва буквално за секунди пред очите им.

„Всичко стана много бързо, къщата пламна за секунди. Видяхме гръмотевицата, чу се сякаш някой хвърля бомба. Хвръкна искра и покривът се запали”, разказват момичетата. Те бързо реагират на видяното и сигнализират пожарната.

„Веднага се обадихме на пожарникарите и те се отзоваха много бързо на адреса. В рамките на около половин час пожарът бе загасен”, споделят приятелките.

В момента на случващото се в къщата е имало двама от обитателите,  които не са пострадали. Основните поражения са нанесени на покривната конструкция и на електроуредите. Семейството е останало известно време без ток.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев пое ангажимент и от Общината ще подпомогнат ликвидацията на последствията от бедствието.

Непосредствено след първия сигнал в пожарната служба в Самоков следва втори, за още една къща, с паднала мълния върху нея. Една от пожарните коли реагира и отива на място, оказва се тревогата е напразна. Живеещата там възрастна дама вероятно се е стресирала покрай първия случай, което е провокирало нейната реакция.

За съжаление такива случаи не са прецедент в цялата страна, когато пролетните месеци се окажат дъждовни и с гръмотевични бури. Друг важен фактор са гръмоотводите, които обаче ги има предимно на обществени сгради и не са задължителни за частните къщи.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close