Култура

Мома пее, гора се люлее

Sapareva1 (1)Димитрина Божилова

Направи ми впечатление, че от десетина години по села и градове започнаха да се правят фолклорни празници. „Герои” на тези празници са сиренето, киселото мляко, зелника, чушката, терлика, боба… Това е чудесно и показателно за възраждането и запазването на българските традиции.

И ето че в културния календар на курортното градче Сапарева баня се вписа още един нов фестивал – празник на танца, песента и музиката. Мястото е пред гейзера, който е един от символите на курорта…. „Мома пее, гора се люлее” и наистина и гората, и птиците, дори луната два дни се радваха на баби, дядовци, младежи и дечица, които дойдоха от много места – почти от цяла Западна България. Сред всички тях се появиха и нашите самоковски състави – ТС „Палакарийче” от Райово, танцов състав от Широки дол, новосформиран танцов ансамбъл „Рила” – Самоков, фолклорните певчески групи от Марица, Доспей и Радуил – „Здравец” и „Детелина”. Своите танци показаха младите танцьори от Клисура.

Може да се каже, че всички наши състави бяха достойни съперници на Овчарци, Радомир, Бобов дол, Брацигово, Ресилово, Дупница и др. Журито с председател проф. Костадин Динчев оцени изпълненията на ЖФГ „Здравец” – Радуил за техните автентични песни и на ТС „Рила” – Самоков, който отскоро тропа български хора под ръководството на Кирил Амбарков. Удоволствие беше да гледаме изпълненията на гостуващите танцьори от Македония – с. Оризари, общ. Кочани и Каменица. Млади, ентусиазирани, красиви и с желание да ни покажат, че и те силно обичат своя фолклор.

Нека да пожелаем на новия фолклорен празник да върви нагоре по стълбичката на успеха, за да се радваме най-вече на съставите от най-малките, които са нашето бъдеще.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close