РегионалниСамоков

Младежкото БСП – Самоков, водачът на листата Иван Ченчев и кандидатът за депутат Михаил Михайлов участваха в среща с фокус върху младежта и спорта

„Самоков 365“

Младежката организация на БСП – Самоков, водачът на листата за 26 МИР София област Иван Ченчев и кандидатът за народен представител от Самоков Михаил Михайлов участваха в среща с фокус върху младежите и спорта. Тя се проведе на 5 юли в залата на Младежкия дом в града. В дискусионната среща се включиха кметът Владимир Георгиев, евродепутатът Цветелина Пенкова и българският спортист, преподавател и политик проф. Даниела Дашева. Присъстваха също самоковски треньори и спортисти.

В Самоков – градът на спорта се проведе ден, посветен на спорта за поредната спирка от поредицата „Когато младите говорят…#EUphoria. Обсъдени бяха проблемите, свързани с развитието на зимните курорти, необходимите политики и действия, насочени към младежта и спорта. Дискутирана бе и необходимостта от баланс между опазването на околната среда и развитието на курортната инфраструктура. В типично спортен дух идеите не спираха.  Наложително е спортът да заема централна част в образованието, политиките за младежта трябва да са държавен приоритет, а не да се разглеждат само на регионално ниво. Нужно е целево подпомагане на младежки проекти, за които бюрокрацията тежест следва да се намали. Цялостното събитие е вдъхновено от нещо по-мащабно, което в момента се случва в ЕС, а именно „Конференция за бъдещето на Европа“. Както подчерта евродепутатът Цветелина Пенкова основната цел на подобен тип срещи е да се даде възможност на европейските граждани да представят своята визия по отношение на политиките и приоритетите, които да развива ЕС. И не на последно място да се премахне усещането на дистанция между европейските граждани и европейските институции.

Водачът на листата Иван Ченчев подчерта, че повечето дейности в България, свързани с младежта и спорта, са без резултат, в това число и изготвянето на различни национални стратегии. По думите му няма ясна визия и насока към младите хора и спорта. Той също се съгласи с тезата, за усещането че европейските граждани се чувстват отдалечени от еропейските институции. И това, че в Европа има крайно десни партии.

„Ние продължаваме в статистиките да сме на едни от последните места в Европа по брой на масово спортуващи хора, а всяко трето дете е склонно към затлъстяване. Всичко това се преодолява със съответната политика в дадения ресор. Иска ми се нашите проблеми да бъдат и същински проблеми на Европа, върху които да се мисли. Защото на нас много бързо ни се отразява всичко, което се случва с нея – когато обеднее, когато е наводнена от емигранти. Това става с конкрертни предложения, дискусии и мерки“, каза водачът на листата Иван Ченчев. В хода на раговора той допълни, че се надява на едно силно ляво пространство и по-силно присъствие на представители от София област в следващия парламент.

„Самоков е спортен град. И във времето се е съхранил като такъв – има Спорно училище, прекрасна зала, силни баскетболни отбори, борба… Малко изостанаха алпийските ски и другите зимни спортовем, но се надявам, че и това ще се преодолее. Самоков и Боровец останаха малко встрани и трябва да си върнат мястото, което заслужават. Определено трябва да се помисли за мястото на младежта и за развитието на спорта“, подчерта проф. Дашева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close