Самоков

Младежи от ПТГ „Никола Вапцаров” черпиха опит от водещи компании в инициативата „Мениджър за един ден”

Над 80 ученици от специалностите “Икономика и мениджмънт”, “Системно програмиране” и “Компютърна техника и технологии” при ПТГ „Никола Вапцаров” участваха в инициативата “Мениджър за един ден” на 07.11.2019 г. в град София, като кандидатстваха по обяви на най-големите и успешни български и международни компании, министерства, банки и университети. Отличната им подготовка в училище, свързана не само в усвояване на теоретичния материал, но и за подготовка за написване на  CV и мотивационни писма бяха особено важни за приемането им на тези ключови позиции. Половината от тях /над 30/ бяха одобрени да бъдат мениджъри и да управляват за един ден HP- България, Кока Кола- Хеленик груп, Сименс, Modis България, Хаос груп, Телерик, A1, Еконт, ДЗИ, Софийски университет, ДЗИ и др.

Целта на глобалната инициатива е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл; да насърчи предприемачите да мислят глобално, превръщайки идеите си в реалност. През дните на инициативата учениците имат възможност да добият полезен практически опит и знания чрез срещите си с мениджъри от български и чужди фирми. „Основен елемент от философията на нашето училище е предоставянето на познания за реалния свят на бизнеса чрез привличането на бизнес консултанти в учебния процес. Интегрирането на нов вид обучение на принципа „Учене чрез правене”, както и развиването и насърчаването на предприемаческия дух в учениците е приоритетно за нас” – споделя Цветелина Николова – преподавател по икономика и мениджмънт. Заедно с Биляна Стамова са в центъра при подготовката на младежите за участието им в подобни инициативи.

Инициативата “Мениджър за един ден” развива умения, свързани с осъзнаване и развитие на увереност в собствените сили.  Целеустременост, отговорност, упоритост и оптимизъм са качествата, които притежават успелите личности. Един от начините да успееш е да избягаш от рутинното мислене на повечето хора около теб и да се досетиш за неща, за които другите не се досещат. Да поемеш риска, да излезеш от коловозите на обикновеното и с нищо забележимо ежедневие. „Целта на нашето училище и на нас като учители е вдъхновим нашите възпитаници да представят своята визия за успех и да отговорят на критериите за успех в съвременното общество. Успехът е много сериозно предизвикателство, а неуспехът е изпитание, което провокира към нови размисли и промяна в някои от страничните пътечки към главната и мечтана цел” – коментира още Цв. Николова.

Всички участници в „Мениджър за един ден” от ПТГ „Никола Вапцаров” бяха изключително доволни от еднодневния си предстой в различни водещи фирми и компании. „Предложиха ми работа на позиция стажант в централния офис на „Еконт” ООД-София” – похвали се Мартина Здролова. Тя мисли да се възползва след като завърши XII клас. Позиция ключови клиенти в „Coca-Cola” зае Йоана Георгиева. В кухнята на технологиите и иновациите в А1 се потопи Мария Кръстевич. Доста вълнуващо преживяване се оказва за Виолета Сариева гостуването в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Там тя и останалите мениджъри за един ден са присъствали на две лекции – едната от които по статистика на английски език, а другата – в областта на макроикономиката. Своите впечатления споделиха и останалите бъдещи мениджъри. Всички бяха категорични, че наученото в реална среда ще им бъде от изключителна полза в ученето и практиката. Изразиха желание догодина по това време да повторят упражнението.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close