Спорт

Мирослав Кенанов – основател и председател на СК „Боровец 2016”: „Искам да изградим клуб, който да е водещ в страната” 

Анна Манова

borowec-2016Самоковският бивш състезател по биатлон Мирослав Кенанов, който преди близо 2 години сложи точка на спортната си кариера, се завърна отново. Но този път в качеството си на треньор по биатлон в спортното училище „Никола Велчев” в Самоков. Със свежи сили, поотпочинал от големия спорт, но без да се отдалечава съвсем от него, следейки всичко актуално, прескачайки дребните си колебания дали да продължава да се занимава с това, той се завърна на попрището, което най-много му приляга. От септември 2015 г. Кенанов е треньор на нашите надежди в биатлона. Но по-интересното около него е решението му преди два месеца да създаде нов спортен клуб в града. Така той учредява СК „Боровец 2016”, а зад гърба му застават доказали се в биатлона имена.

СК „Боровец 2016” е вторият клуб по биатлон в града и застава наред с още около 20 регистрирани такива клубове в страната.

За това какви са целите и задачите на младия треньор и председател на спортен клуб „Боровец 2016” Мирослав Кенанов, как чертае бъдещите си професионални стъпки, как се изграждат добри състезатели, четете в следващото интервю.

Здравей, Миро. Радвам се, че се срещаме пак и носиш интересни новини. Нека започнем подред – в момента с какво се занимаваш?

Благодаря за поканата и интереса. Да, наистина има нови неща около мен. В момента все още съм треньор по биатлон в спортното училище в града. Преди два месеца окончателно взех решение да основа нов клуб по биатлон в Самоков. Имам различни виждания относно доста неща, които смятам, че е редно да се променят в една положителна насока. И най-важното е, че се събрахме хора, които ни е мило и драго за този спорт. Точно в този момент се появиха и хора, които да застанат зад мен и да финансират тази идея.

Какво точно те доведе до това решение? И вече официално можем ли да се похвалим с още един спортен клуб в Самоков?

Това е обмислено решение. До него ме доведе моето различно виждане с другия клуб в града за развитието и изграждането на спортистите на местно ниво. Моята основна цел е да се работи по една съвременна методика, както работят държавите на Запад и по начина, по който стимулират състезателите си. Всичко в спорта от значение.

Да, вече официално мога да кажа, че има още един клуб по биатлон в Самоков, на който аз освен треньор съм и председател. А името му е „Боровец 2016”.

Ти спомена, че имаш необходимата подкрепа. Кои хора подкрепят и са участници в СК „Боровец 2016”?

Получих подкрепа от БФБ, от Община Самокови от училището, в което работя.  Имах няколко срещи и с кмета Георгиев. Основатели заедно с мен са моята бивша треньорка Диана Галева, нейният мъж Йордан Галев, Христо Узунов и Таня Панева. Към учредителите са Красимир Анев, Венцислав Илиев, Валентин Вуков, Георги Палакарски. Ставаме общо 9 души. Изключително важно е спонсорство от страна на Таня Панева, която е мениджър в голяма международна финансова институция. Търсим още хора, които да застанат зад нас финансово, защото за един спортен клуб изключително значение са материалната база, екипите и в нашия случай пушките. До този момент децата са тренирали с екипи, които са на няколко поколения преди тях.

Спомена и името на Краси Анев. Вие с него заедно градихте своята кариера и се доказвахте в спорта.

Горд съм, че Краси Анев ще се състезава за нашия клуб.

Какво си казахте като се събрахте единомишленици?

Инициативата беше изцяло моя, обърнах се към хора, които са имали и имат отношение към този спорт и знам, че могат да са полезни със своя опит и знания.  Време е да се обединим в нещо положително. Крайно време е да се разбие статуквото и да се работи по един модерен и съвременен начин.

Потърсиха ли те други спортисти и колеги? Дадоха ли ти съвети?

Освен от федерацията и президента Катя Дафовска, получих силна подкрепа и съвети от Павлина Филипова – една от най-добрите български състезателки, която е и председател на Клуба по биатлон в Берковица, също така и от Георги Радковски -председател на Клуб „Амбарица”-Троян.

В този ред на мисли как определяш конкуренцията?

Важно е да има конкурентна среда, само така се изграждат шампиони и се показват добри резултати. Ако няма конкуренция няма и развитие.

Колко деца в момента са картотекирани в СК „Боровец 2016”? И предизвикателство ли е пред теб това ново начинание?

В момента набираме деца от 4 клас нагоре, а тези които искат да се състезават за нашия клуб предстои да ги картотекираме. За мен всяко едно ново начинание е предизвикателство и го приемам с голяма амбиция.

Как мина първата среща в БФБ на 27 май?

На 27 май се проведе общо събрание, на което официално станахме членове на БФБ.

Как според теб се изгражда един добър спортист? И логично ли е винаги от състезател да продължиш професионалната си реализация като треньор? И каква е причината според теб да не е имало поне още един клуб по биатлон в Самоков до сега?

Не е задължително от активен спортист после да имаш амбицията и желанието да си треньор. Доста от състезателите веднъж прекратили кариерата си, поради умора или нежелание да се занимават с това, повече не се връщат. Силно субективно е. Самият аз имах период от около 2 години, в който си мислех за отказване. Но ето днес вече имам нови сили и идеи. Знам, че мога да дам и постигна повече. За друг клуб, причините са доста. Аз имах силната амбиция това да се случи.

За един състезател не е тайна, че най-важна е дисциплината, да осъзнае детето с какво се занимава, как трябва да подходи и какви са целите му. Всичко е важно – настройка, подход, как да ги запалиш, да се даде едно рамо. След това тези, които полагат усилия и имат качества си тръгват по своя състезателен път. Искам децата от клуба да имат хубави екипи, даже летните вече са ни готови. Да имат необходимото самочувствие, а след време и да изпитват гордост, че са част от този клуб.

Кога започват първите тренировки и къде ще се провеждат?

Ние не сме спирали да тренираме, в момента тренираме и двата клуба заедно. След завършването на учебната година ще започнем индивидуални тренировки с “Боровец 2016”. Ще тренираме предимно в спортното училище, Ридо и Боровец.

Какво си пожелаваш на теб и на хората около теб, обединени от любовта си към биатлона и на бъдещите състезатели към клуб „Боровец 2016”?

Пожелавам на всички да бъдат здрави и да изградим един клуб, който да е водещ в страната и да прославя града и децата в него.

 

tanya-panewaЦелта ни е СК „Боровец 2016“ да се превърне във водещ клуб по биатлон в страната. Екипът, който е негово лице е съставен от млади и амбициозни хора, които знаят какво да правят, защото са минали през всички нива на спорта – от аматьорските нива до участия за световни купи и в олимпиади. От друга страна в него има хора с богат управленски опит. Тази синергия между специалисти в спорта и опитни мениджъри прави успеха на начинанието напълно реалистичен. Първата ни цел е да сформираме здрав и мотивиран отбор, с чиято помощ да върнем славата на Самоков като център на зимния спорт в България. Ще работим усилено за популяризирането на биатлона, а и на спорта като цяло, тъй като града разполага с всички дадености за това. В тренировъчния процес ще се стремим да прилагаме всички съвременни стандарти за подготовка на състезателите, като по този начин целим да помогнем за реализацията на членовете на клуба в големия спорт на международно ниво. Както знаете Самоков е град със значителен брой младо население в сравнение с други градове от същия мащаб. Аз смятам, че наличието на един силен клуб по биатлон в града ще спомогне за реализацията на част от тези деца и ще ги задържи в града. Считам като цяло, че в България вече има няколко амбициозни клуба по биатлон, което е предпоставка за налагане на българската школа в световната история на този труден, но атрактивен спорт. – Таня Панева – Мениджър в голяма международна финансова институция

 

krasi„Аз отдавна имам идея за подобно нещо и то като главна действаща сила. Но Миро се отказа пръв от състезателната кариера и взе това нещо в свои ръце. Когато той ме покани да съм част от учредителите на СК „Боровец 2016” веднага се съгласих. Ентусиазиран съм от това ново начинание. Ще помагам, с каквото мога. Ще се състезавам за клуба и ще нося точки за него. Още повече, защото вярвам в него и в участниците в създаването му – става въпрос за млади и енергични хора на едно място, където имаме традиции в биатлона. Трябва да си върнем позициите в него. Много съм щастлив от поканата и ще се радвам да съм полезен за „Боровец 2016”. – Красимир Анев

 

 

 

 

 

 

Related Articles

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close