Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Милена Ходжева: „Човек боледува, когато излъчва нещо различно от любов”

Рубрика: Гласът на специалиста

Анна Манова

От началото на тази есен стартирахме новата ни рубрика: „Гласът на специалиста“. Водещият мотив в нея е да бъде дадена трибуна на професионалисти и експерти в различни области от нашия живот, които да предложат компетентното си мнение по различни теми. Смятаме, че в последно време гласът на специалистите е „заглушаван“ и пренебрегван. Държим на обратната връзка и тези хора наистина да бъдат видими за обществото ни, а мнението им да е фактор, който да оказва положително въздействие по отношение на подобряването на качеството ни на живот.

Този месец ще чуем гласа на Милена Ходжева – консултант по личностно развитие. Завършва специалност „Българска филология” в ЮЗУ „Неофит Рилски” и няколко години преподава български език и литература. Но истинската й страст и това, което най-силно я вдъхновява е психологията. Завършва обучение по позитивна психотерапия, Су Джок терапия и Академия за треньори по личностно развитие. И в работата си поставя фокус върху онова, което я вълнува – човешката същност. Огромна подкрепа по пътя й на личностна трансформация оказват Марияна Анастасова и Орлин Баев, от които се учи. Някои други нейни учители са Сергей Лазарев, Петър Дънов, Уейн Дайър, Геше Майкъл Роуч, Берт Хелингер и много др.

Когато става въпрос за личностно развитие хората често мислят за постигане на краткосрочни цели. Но в действителност това е дълъг процес, който продължава през целия живот. Основният принцип на израстването е натрупването на знания, умения и излизането от зоната на комфорт. Трудно е, всеки сам преценява до къде и как да стигне, как да извърви този път. Но със сигурност преминавайки през него, научава нови неща за себе си, възпитава се, променя се, започва да осъзнава света и живота под различен ъгъл, превръща се в една подобрена версия на себе си.

„Мога да помогна на хората да извървят пътя към себе си. Аз самата го направих и достигнах до много осъзнавания за дълбочината на човешката душа, за това откъде произлиза нашето ежедневие и обстоятелствата, които ни се случват. За мен ключов момент в развитието ми беше когато осъзнах, че аз съм тази, която носи единствено отговорност за живота си. След това започнах да изследвам вътрешния си свят, страховете си, опитвайки се едновременно да открия причината за случващото се, но и поуката. Точно това целя в работата си – повече хора да осъзнаят това, за да подобрят живота си”, споделя Ходжева.

Да поставиш акцент върху себе си – здравословно е!

Това, което вярваш за себе си, става твоята реалност.

През последните години все повече хора се обръщат към специалисти по личностно развитие, осъзнавайки необходимостта от това да променят нещо в себе си и в световъзприемането си, да регулират настъпилия хаос и да открият необходимият им баланс. Човек е длъжен най-вече пред себе си да бъде цялостен и хармоничен, за да може да изгради здрави взаимоотношения с партньора си, детето си, родители и близките си. Здравословно е.

„Когато човек посещава специалист по личностно развитие трябва да е готов наистина да работи със себе си, да осъзнае, че единствено той може да промени живота си и това, което иска в себе си. Ролята на консултанта е да го насочва. Човек учи по два начина – труден и лесен. Трудният е, когато се е случило неблагополучие и това го принуждава да се обърне към себе си и духовната си същност. От нея произлиза всичко в нашия живот. Лесният начин е чрез книги и семинари, които в последно време все повече навлизат в живота ни. За щастие. Намираме се в такъв етап, назрял е моментът човек да се обърне към себе си и да изследва своята същност, да се учи по този начин”, споделя Ходжева.

Да се научиш да трансформираш негативната емоция в… любов

„Необходимо е човек да се справя с емоциите, които преживява. За всеки един от нас е нормално да изпитва гняв, страх, болка, агресия. Въпросът е, когато тези емоции нахлуят, човек да знае как да ги трансформира в нещо градивно, което може да му помогне. Това е единствено любовта! Труден е този път, но не е невъзможен”, подчертава специалистът.

По думите й повечето хора, посещавайки консултант по личностно развитие искат да се преборят със собствените си страхове, с негативните и натрапчиви мисли. Обичайно са в състояние на ниска самооценка, ниска самоувереност, тревожност, с различни паник атаки, нехармонични партньорски взаимоотношения. Също така са в търсене на мисията в живота си.

„Много от нещата в живота ни произлизат от нашето детство. От това как сме били възпитавани, дали сме получили достатъчно любов, дали изпитваме негодувание и раздразнение към нашите родители, дали ги приемаме такива каквито са или не. Една от ключовите причини човек да не се чувства добре във всички сфери на живота си, това е неприемането на своите родители. Една от причините за паник атаките идва от ранните години на детето, когато се изгражда егото. Егото е тази част в нас, която отговаря на това да се самоналожиш, да изявиш себе си, да кажеш: Аз мога. Непозволявайки на детето да изрази своята същност, родителят контролира живота му. И на по-късен етап това прераства в ниска самооценка и невяра в себе си. Затова апелирам към всички родители колкото се може повече да се оставят децата да се справят сами и да вярват в техните възможности”, споделя Милена.

Обичай себе си. Важно е.

Според Милена Ходжева основоположник на всичко в нашия живот е да именно това да се научим, или да се възпитаме на обич към самите себе си. И не на последно място да се приемаме с положителните и отрицателните си страни. Човек не бива да бяга от двойствената си природа – трябва да приеме противоречията в себе си. Когато приеме тази истина за себе си, човек по – лесно ще спаси душата си.

„Любовта към себе си преминава през любовта към родителите. Според мен за да обичаме себе си е необходимо първо да обичаме, приемаме родителите си, защото произлизаме от тях. То е като верижна реакция. Да имаме отношение на признателност и благодарност, че са ни създали, че ни има на този свят. Да осъзнаваме, че това, което са направили за нас, е било най-доброто, на което са били способни за онзи момент”, казва Ходжева.

Много хора приемат егоизма като версия на това да обичаш и уважаваш собствената си личност. Но това не е така.

„Егоизмът е, когато човек прави нещо за себе си, въпреки това, че ще ощети някого друг. А да обичаш себе си означава да се отстояваш, да се приемаш такъв какъвто си и да заявяваш себе си с любов. Това означава да кажеш: С мен така не може! На мен това не ми харесва. Без нападки, обвинение и раздразнение. Да отстоиш границите си с любов.  Да си позволиш да бъдеш със силните и слабите си страни”, допълва консултантът.

Моделът позитивното мислене

Все по-често и от всякакви страни ни заливат съвети за това как трябва да мислим позитивно, за да привличаме хубавите неща в живота си.

„За много хора позитивното мислене е равно на това да си сложиш розовите очила и да отричаш всичко негативно в света, да не го приемаш. Това е абсолютно нездравословна гледна точка. За мен позитивното мислене е цялостно мислене. Да приемаме и черната, и светлата страна на нещата, едно без друго те не могат да съществуват. Смисълът на позитивното мислене е да приемаш себе си, другите и света около себе си такива, каквито са. Но какво означава да приемеш другия? Това не те задължава да го харесваш, но те освобождава от очакванията спрямо него. Позволяваш му да съществува, без да ти харесва. Приемаш го, без да искаш да го променяш. Щом Бог е позволил той или това да съществува, следователно е необходимо поради някаква причина за добро. Това много помага”, казва Ходжева.

Дневник на благодарността

Милена Ходжева допълва, че подобните неща се привличат. Хората около нас и събитията са наше огледало. И често в другия виждаш това, което не приемаш в себе си. Правилното отношение е да благодариш, че животът те е срещнал с този човек и да приемеш тази черта.

„На своите клиенти препоръчвам да си водят дневник на благодарността. Лично на мен ми е помогнал много. Необходимо е сутрин да отделиш време да напишеш десет благодарности. Дори в дадения момент да не се сещаш за нещо конкретно, може да благодариш, че си се събудил тази сутрин. Това е начин да отдадеш нещо от себе си и тогава получаваме. Утвържденията също са изключително работещи. Те трябва да се повтарят или слушат, записани със собствения глас, всеки избира своя начин. Колкото повече, толкова по-добре. Необходимо е тези утвърждения да се повтарят минимум 21 дни до 100. Това е периодът, в който се изграждат нови невронни връзки в нашия мозък, които отговарят на това какви убеждения ще имаме на подсъзнателно ниво”, казва специалистът.

Здрав дух в здраво тяло. Биорезонансна диагностика и терапия

Биорезонасът е езикът на енергията в нашето тяло.

„Биорезонансната диагностика и терапия могат да помогнат за подобряването на състоянието на вашите органи, физиологични системи и емоции, като покаже кои са най-добрите средства за отстраняване на нарушенията и дискомфорта в тялото ви. Тя е безболезнена, безкръвна и безвредна. Този вид диагностика се основава на научните открития на квантовата физика, че всяко нещо в нашия свят излъчва енергия с определена вибрация (дължина на вълната). И човекът, като част от този свят, също излъчва определена вибрация, както органите в тялото и клетките на тези органи имат свое излъчване. Когато има някакъв здравословен дисбаланс, вибрацията на клетката е различна от тази на здравата клетка.

Апаратът за биорезонансна диагностика отчита точно тази разлика. В него е запаметена информация за вибрацията на здравата и нездравата клетка. Посредством слушалки, на които има тригерни датчици, се сваля информация от кората на мозъка за текущото състояние на органите и системите в тялото. Отчита се тяхната енергийна честота. Апаратът сравнява излъчената честотата, която постъпва от човека и тази на здравите клетки. Ако открие разминаване, го визуализира на екрана на компютъра. Вибрациите, които всяка клетка излъчва чрез специалната апаратура се „превеждат” и до вас достига информация за собственото ви енергийно състояние.  Уредът посочва дали имаме някакви патогенни микроорганизми в нас – паразити, гъбички, бактерии или вируси. Научно е доказано, че 90% от заболяванията са причинени от паразити в нашия организъм. Този апарат ги открива и помага те да бъдат изчиствани. Има функцията да приготвя хомеопатични лекарства, които могат да изчистят тези патегонни микроорганизми. Друга негова функция е метатерапията – предаване на тази енергийна чистота, на която вибрират здравите клетки в нашия организъм. Необходимо е два часа преди това да не се консумира храна или кафе”, пояснява Ходжева. И продължава: „Търся винаги емоционалната причина за заболяването и мисловния модел, предизвикал определено заболяване. Една настинка, една кашлица не е предизвикана само от това, че човек е стоял на студено. А просто, защото е изпитвал определени емоции и е излъчил от себе си нещо негативно. Нещо различно от любовта и приемането. Важно е да сменим отношението си към света и характера си. Ако на човек нещо не му харесва в живота, е необходимо да промени възприятието си за него”.

Записването за консултация става на тел. номер: 0879272777 или на facebook: Милена Ходжева – консултант по личностно развитие

Aдрес на кабинета: гр. Самоков, бул. Искър 65 /над дрогерия „Фреш”/.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close