Местен бизнес

Мечтаната професия на превозвач

tirАнелия Балабанова

Няма нищо по хубаво, когато човек се прибере в родната земя и в собствения дом – където все още го очаква семейството. Хората на път често споделят, че това е мечтата на всеки един тираджия – когато изкара доста време в чуждите държави, блъскайки се нощем и денем по фирми и магистрали, лишавайки се от много ежедневни нужди да се върне и потърси топлината при любимите си хора. Да ги прегърнеш и целунеш децата си, които не си виждал с дни и седмици. Това е нещо несравнимо, истински ценен подарък и смисъла на „цялото упражнение”. Един миг е в състояние да компенсира абсолютно всички неудачи. Силвия и Димитър Димитрови – собственици на „Митенчо” ЕООД знаят добре това.

Фирмата е регистрирана като международен превозвач още през 1993 г. и вече повече от 20 години извършва транспорт на комплектни и групажни товари от България за страни от Западна Европа като Италия, Испания, Германия, Холандия, Великобритания, Франция и обратно. Надежден партньор за всички производители, търговци и спедитори.

Със сигурност думата „спедиция”  звучи познато на повечето хора, но вероятно не всички знаят какво точно означава.  Най-общо казано дейността е свързана с организиране, координиране и осъществяване товарни превози. Обикновено спедиторските услуги излизат извън пределите на страната, но и превозите в рамките на една държава също не са изключени. Самото транспортиране може да се осъществи по различни начини – по суша, по вода, по въздух или комбинирано. Според тези различни начини се използват и съответни превозни средства. Начинът на транспортиране и видът на превозното средство се подбират според характеристиките на товара, изискванията на товародателя, бюджетът и времето на доставка.

При наемането на дадена спедиция се сключва спедиционен договор между товародателя и изпълнителя на поръчката, който регламентира правата и задълженията и на двете страни. Един от най-честите начини, по които се осъществява посредничеството са транспортните онлайн борси, където има информация за всяка фирма и за това колко надеждна е тя. На тях разчита и Силвия, защото именно нейна задача е да намира товарите от различни държави. Съпругът й Димитър след това изпълнява поръчките. Понякога това се оказва лесна задача, друг път не чак толкова. Връзката с клиентите се осъществява най-вече по телефона и чрез имейли. „Някои ни търсят сами или пък ние ги откриваме. Всичко е в зависимост от моментната ситуация” – коментира Силвия и добавя, че работят предимно със Speditor.net.Там се обявяват колите. Повечето фирми са от чужбина, но има и български, от които се вземат товарии. Пак спедиции. „Директно с клиенти рядко работим” – споделя Силвия. Не липсват и критични ситуации за цялото това време, но те са нормални за всяка една работа. Свързани са най-вече с ненавременните плащания. Издължаването понякога доста се забавя, което е сериозен проблем и поставя превозвачите на колене. Влагат се доста средства за извършването на транспорта, а след това те са принудени да чакат по 45 дни или един месец за парите. Това и пряко отражение на кризата, от която май не сме излизали.  Един курс трае между 15 и 20 дни в зависимост от дестинацията. Само месец август се очертава като малко по-натоварен. През зимата няма проблеми.Случвало се е тежкотоварните камиони да попаднат и на стачки от страна на граничните власти. Реакцията в такъв момент е отрепетирана – стоиш и чакаш докато ситуацията се нормализира.

Много са транспортните фирми в България, но дори и в тази област има неща, които се учат в движение.Най-вече по отношение на лицензите и документацията. Въпреки това Силвия е категорична, че си заслужава, а и по думите й вече е късно да започват каквото и да било друго.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close