ОбществоРегионални

Местят детската школа за рисуване от Доспевската къща в читалището

Анелия Балабанова
Доспевската /Зографска/ къща, принадлежала на видния самоковски зограф Димитър Христов Зограф е на път да се превърне в ябълка на раздора. Дълги години в нея се помещаваше Детската художествена школа „Захари Зограф” при Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” с ръководител Пенка Боянова. Сред духа на старите художници, уютната и творческата обстановка на къщата, малките таланти на Самоков намираха убежище и свой втори дом. Наскоро се разбра, че школата ще бъде преместена в едно от таванските помещения на читалището, което породи остра ответна реакция от страна на нейните бившите и настоящи възпитаници. Мотивите за това може да прочетете в отвореното писмо, което публикуваме дословно, без редакторска намеса. Те настояват да останат и творят на мястото, където са били дълги години.
На вниманието на гражданите на град Самоков
Наскоро се разбра, че обичната школа „Захари Зограф“, намираща се на главната улица „Цар Борис“ ще бъде преместена от къщата- музей на зографите, в таванско помещение на читалището. Ние, възпитаниците на школата, се обявяваме твърдо против това посегателство над един от малкото културни духовни и образователни центрове в град Самоков. В този ред на мисли искаме да припомним славната история на школата и да се обосновем, защо за нас е толкова важно тя да продължи да съществува на същото място.
Това е родната къща на Захари Зограф и Станислав Доспевски. Къщата е създадена през 1848г., там се намира ателието на Димитър Зограф, запазено от тогава. От 40 години е школа по рисуване, в която е преподавала самата Златка Дъбова. Училище по живот и живопис, което е дало хляб в ръцете на толкова много деца, които прославят града и страната по целия свят, превръщат се в строители и морални стожери на съвремнното общество. Освен неоспоримият талант, вдъхновението е основополагащо за реализирането на един творец. Вдъхновение, пропито в стените на къщата на зографите. Приемствеността е от огромно значение, именно тя възпитава и мотивира младия художник. Тази е единствена по рода си Зографска къща, която продължава да създава художници и да гради репутация на Самоков, като град на зографи.
Ние, възпитаниците на школата, ви призоваваме да не бъдем безучастни пред разрушаването на институция като Зографската школа, дала път и светлина на толкова много хора. Да не позволявме да бъде разрушена и натикана в таванско помещение. Съдбата и таланта на децата ни нямат място на тавана.
Не на това мнение са от Общината. По думите на кмета Вл. Георгиев е постигната договорка и от Читалището нямат възражения школата да се премести в сградата на културното учреждение. Няма документ, с който преди време да е направено официално прехвърляне от Общината на читалището. Идеята на общинското ръководство е къщата да се превърне в действащ музей, в който могат да се провеждат и различни прояви по подобие на Сарафската къща и не само. Мястото, на което се намира предразполага за това. Така ще се полагат и постоянни грижи относно чистотата и евентуални ремонтни дейности. Именно поддръжката на дворното пространство и самата къща или по-скоро липсата на такава е един от мотивите да се предприеме подобна стъпка. Един от компромисните варианти, който на този етап се предлага е страничната постройка да се превърне в действащ музей, а в останалата част да останат и творят децата. Опасенията от готвената реформа са в няколко насоки – от това, че ще има отлив на деца, ако школата бъде преместена в читалището до опасност от някой инцидент, ако заниманията с децата продължат да се провеждат при настоящите условия. Безспорно е едно, че там творят едни от най-талантливите деца на Самоков, които се връщат с медали и призови класирания при всяко едно от участията си. Те заслужават най-доброто. Ето защо е важно да се даде гласност и чуят различните гледни точки. Ние продължаваме да следим темата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close