РегионалниСамоков

„МБАЛ-Самоков” ЕООД ще работи по 99 клинични пътеки през 2018 г. ,преместиха ТЕЛК-а на първия етаж

Анелия Балабанова

По 99 клинични пътеки ще работи МБАЛ-Самоков през 2018 г. Управителят д-р К. Ковачка информира, че се запазва пълният пакет пътеки, по който лечебното заведение е работило досега. Рамковият договор с РЗОК за оказване на болнична медицинска помощ е сключен на 23-ти май. Той обхваща 12 амбулаторни процедури и една клинична, което е максималното за една общинска болница. „С това ние имаме един прогнозен бюджет в рамките на миналогодишния. Лошото е, че цените на пътеките са нови и някои от тях са леко повишени” – коментира още тя. Когато има лимит, който е съобразен с лимита от предходни години, със същите пари ще бъдат излекувани по-малко болни заради по-високите цени на пътеките. „По-малко ще ни бъде лимитът, но ние не се съобразяваме и често пъти го надвишаваме, за да може следващата година да имаме заложена по-голяма цифра. Ние сме общинска болница и не можем да си позволим да върнем спешен пациент. Има хора, които не могат да отидат в софийски болници. Надяваме се на актуализация, но на този етап това е бюджетът, който ни е даден. Виждате, че сключваме рамковия договор месец май” – съобщи още управителят на МБАЛ-Самоков като уточни, че на база прогнозния бюджет ще бъдат преразгледани работните заплати. Факт е, че вече има сключен договор. Поставен е списък с пътеките на входа на всяко отделение, както и на Регистратурата на болницата, заедно с техните цени.

ТЕЛК-ът вече е преместен на първия етаж

Другата важна информация за пациентите е, че ТЕЛК /Трудово-експертната лекарска комисия/ е преместена и вече се намира на на първия етаж в болницата, до Регистратурата и асансьорите.
Това се направи за улеснение на гражданите. До скоро ТЕЛК-ът се помещаваше на третия етаж и това беше неудобно, тъй като се затрудняваше придвижването на пациентите, особено на инвалидите. Там са и кабинетът на председателя д-р Надежда Фотева, интернист и останалите специалисти. Приспособени са и помещения за техническите секретари и медицинската документация. Има удобна чакалня за пациентите. Поставени са табели на вратите за ориентация на посетителите. „Всичко е събрано на едно място. Това значително ще улесни работа ни, както и самите пациенти” – коментира д-р Фотева.

 Отскоро „МБАЛ – Самоков” ЕООД  може да се похвали и с библиотека за пациента

Тя е разположена на 3-тия етаж в болницата, в съседство с Отделението по ортопедия и травматология. Инициативата „Библиотека за пациента в болницата” се организира за да бъде по-лек и приятен престоят и лечението на болните. Такива вече има в редица други болници – в София и страната. Библиотеката в „МБАЛ-Самоков” ЕООД ще продължава да се разраства с нови попълнения от книги, увериха от ръководството на лечебното заведение.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close