Култура

Малчугани си размениха ръчно изработени картички и мартеници в Младежкия дом

Анна Манова

По случай Баба Марта учениците от клуб „Аз мога”, с ръководител Славка Терзиева, изработиха предварително картички и мартенички, които подариха на свои връстници навръх 1 март. Мястото на събитието беше Младежки дом – Самоков, където неговият отговорник Латинка Щъркелова се беше погрижила да създаде празнична обстановка. Самата Щъркелова се беше пременила в цветовете, характерни за мартеницата – бяло и червено.

Програмата започна с децата от НУ „Петър Берон”, които са основна част от клуб „Аз мога”. Те бяха съпроводени от техните учителки Илияна Георгиева и Галя Грахльова. Учениците от 3-те и 4-те класове на НУ „Петър Берон” разказаха легендата за Баба Марта: „Някога връзвали само на ръката усукан бял и червен конец. С годините започнаха да се правят мартеници с различни форми. Мартеницата се носи докато се види щъркел или се чуе кукувица. Тогава се свалят и е завързват на плодно дръвче, за да има плодородие”. Разказаха още за 11 братя на Баба Марта и нейния колеблив характер – ту беснееща, то ведра и усмихната. А на масата пред малчуганите грееха изработените от тях неща.

Латинка Щъркелова поздрави децата и им пожела здраве и да полагат усилия в училище, да изкарват хубави оценки, за да могат да бъдат добри и реализирани хора. Всъщност изработените мартеници и картички бяха подарени на техните връстници от НУ „Станислав Доспевски”, които бяха със своята учителка Юлия Конакчийска. „Хубаво е да запазим тази традиция. Много сме благодарни за поканата и за получените хубави мартеници и картички, лично изработени от сръчните ръце на децата. Зарадвахте ни много. Това е един хубав български празник, който трябва да помним и почитаме. Да не забравяме, че сме преди всичко българи”, подчерта Конкачийска. С обещание за още нови инициативи и срещи си тръгнаха учители и ученици. А една обща снимка на финала запечати приятната среща.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close