Слайд категория

„Магията на Рила планина” в Боровец

Borovetz - lqtoОт 20 до 22 юни Боровец ще бъде домакин на един от най-големите фолклорни фестивали в страната – “Магията на Рила планина”.  Всички гости на курорта ще имат възможността да се потопят в магията на българската култура и традиции – народни и нестинарски танци, традиционни гозби, демонстрации на занаятчии от цялата страна, лекции на тема „Здраве от природата”, представяне на ритуали и обичаи свързани с Еньовден.

Богата концертна програма, включваща местни и гост изпълнители, вкусни ястия приготвени в най-големия тиган – „Юнашки тиган”, са само част от изненадите, подготвени от организаторите от „Съюза на хотелиерите и собствениците в к.к. Боровец” и участниците.

Основната проява на фестивала е конкурс за народни танци с награден фонд три хиляди лева, осигурен от хотелиерите-домакини. В конкурса могат да се включат всички непрофесионални формации от страната и чужбина за български народни танци

Всички прояви на фестивала ще се състоят на плаца пред хотел „Рила”, входът е свободен.

Първият ден от фестивала – петък (20 юни), ще започне с изложба-базар на ръчно изработени произведения  от български майстори – занаятчии, художници и приложници. Базарът ще бъде отворен и през трите дни на фестивала, като в него са включени още местни билки, както и български билкови и пчелни продукти. От 19 часа на сцената пред х-л „Рила” започва концерт на местни фолклорни изпълнители, последван от нестинарски танци, водени от главния нестинар на България Михаил Георгиев и неговия син – Иван Георгиев. Вечерта ще завърши с фолкотека на открито за начинаещи с майстори хороводци.

В събота (21 юни) в 10 часа сутринта ще бъде даден старт на конкурса за народни танци, а на обяд ще имате възможността да опитате местни рилски гозби, специално приготвени от майстор-готвачите на ресторантите в к.к. Боровец.  В най-големия български тиган – „Юнашкия тиган”, ще бъдат приготвени един тон самоковски картофи, с което курортът ще участва за балкански рекорд. Вечерната програма ще започне с концерт на Илия Луков, който ще завърши с обявяване на победителите в конкурса за народни танци. След 22 часа на сцената ще излезе фолклорната певица Албена Вескова.

В последния ден от фестивала – неделя (22 юни), гостите на курорта ще имат възможност да посетят лекции на здравна тематика, както и за уникалните лечебни свойства на родните билки. 

Програма

20 юни, петък

14.00 ч. – 21.30 ч.

Изложба-базар на ръчно изработени произведения и демонстрации на майстори-занаятчии, художници и приложници от цялата страна. Изложба-базар на местни производители на билки, билкови и пчелни продукти.

19.00 ч.– 21.00 ч.

Концерт на местни фолклорни изпълнители.

21.00 ч. – 21.30 ч.

Нестинарски танци  с главния нестинар на България – Михаил Георгиев.

21.30 ч. – 24.00 ч.

Фолкотека на открито за начинаещи с майстори хороводци.

21 юни, събота

10.00 ч. – 20.30 ч.

Конкурс за народни танци.

12.00 ч. – 16.30 ч.

Кулинарна изложба с дегустация на рилски гозби.

Самоковски картофи приготвени в най-големия български тиган –

„Юнашки Тиган” на Ангел Ангелов.

14.00 ч. – 21.30 ч.

Изложба-базар на ръчно изработени произведения и демонстрации на майстори-занаятчии, художници и приложници от цялата страна.

Изложба-базар на местни производители на билки, билкови и пчелни продукти.

20.30 ч. – 22.00 ч.

Концерт на Илия Луков.

Обявяване на победителите в конкурса за народни танци.

22.00 ч. -22.30 ч.

Концерт на Албена Вескова. 

22 юни, неделя

10.00 ч. – 17.00 ч.

Изложба-базар на ръчно изработени произведения и демонстрации на майстори-занаятчии, художници и приложници от цялата страна.

Изложба-базар на местни производители на билки, билкови и  пчелни продукти.

12.00 ч. – 14.30 ч.

Лекция на д-р инж. Васил Канисков на тема „Методите на природо-научната медицина в медицинския и здравен туризъм в България”

12.00 ч. – 13.00 ч.

Среща-разговор с магистър-фармацевт Никола Мангалджиев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close