Слайд категория

Магията на една майска приказка

maiska prikazka„Абитуриентският бал се случва само веднъж в живота… затова денят е толкова специален! Завладени от еуфорията много често не виждаме, че има и деца, за които той не е така бляскав, дори не е различен ден. Той просто отминава, както всички други дни в календара. Ние можем да променим това – всички заедно!

Включете се в кампанията ни “Майска приказка” – всеки, който иска, може да подари абитуриетския си тоалет, който виси самотно в гардероба и няма шанс да бъде облечен пак. Така ще подарим най-истинското щастие на деца, застанали на прага на живота си. Нека стартират в него успешно и с усмивка!“

Такъв е призивът, който ни посреща, когато отворим сайта или фейсбук страницата на кампанията „Майска приказка“. Това е една нова идея за Самоков – смела и благородна. Тя има за цел да помогне на много млади хора, които по една или друга причина са в неравностойно положение.

Зарядът за човечност на хората, които даряват абитуриентските си тоалети, работи с пълна сила и в това е кодиран целият успех на идеята. Въпреки някои нелицеприятни черти от националния ни характер, пулсът на съпричасността е напипан – за пореден път. huri

За всички подробности и за чисто личното възприемане на нуждата да помагаш ви предлагаме гледната точка на Кристиян Танев – младият мъж, който поде и разви концепцията на „Майска приказка“ в името на щастието и на усмивките от споделените мигове.

 

„Майска приказка“ – звучи много вълшебно и не само – идеята е повече от благородна. Как мислиш, ще успеем ли и от какво зависи нещата да се случат?

За неуспех не мисля, че трябва да говоря. Единственото затруднение, което може да имаме е, ако Oбщина Самоков не ни помогне за контакта с училищата, чрез които трябва да намерим подходящите деца/младежи. Но за момента помощта им е на невероятно ниво. Благодаря много!

Благотворителността е тежък кръст, за първи път ли организираш подобно нещо?

Да, за първи път организирам подобна кампания. Но не мисля, че е толкова трудно. Когато срещнеш подкрепа от толкова много места, виждаш, че не всичко е невъзможно.

Може би ще те обвинят в популизъм, как би реагирал на подобно твърдение?

Не виждам как някой би ме обвинил в популизъм, при положение, че няма по никакъв начин да си докарам дивиденти от подобна кампания. Плюс това е супер нечовешко и неблагородно да правиш „рейтинг“ на гърба на подобна акция. Голяма част от подготовката на сайта, банерите и бланките за дарителите са мое дело, от което не съм изкарал нито лев. Името и мястото в интернет за сайта са заплатени чрез лични средства. За какъв популизъм говорим?

Човек винаги има притеснения, хората са като вятъра – днес са с теб, утре срещу теб. Специално в Самоков винаги сме имали отношение към всичко – готови ли сме да дадем и да приемаме дар?

            Ще дам за пример – приятел, който беше вторият дарител за кампанията. Той дари три костюма. Дали можем да даряваме?

А за приемането на дарение мисля, че ще се окаже най-трудната част от кампанията. Всеки има своята гордост, всеки има чест, която защитава. Ще се опитаме да направим всичко възможно, ничие достойнство да не бъде накърнено.

Как реагираха близките и прителите ти, когато им спомена какво си намислил?

Ами първият човек, с когото споделих идеята беше майка ми. Човекът, който винаги ме е разбирал и който никога не ме е лишавал от нищо. Тя ме научи да не бъда егоист и да помагам и затова може би реагира доста ентусиазирано и ми помогна за доразвиване на идеята. Още същата вечер споделих идеята с приятели. Всички откликнаха доста позитивно и се зарадваха.

 

Защо, според теб, с благотворителността се злоупотребява?

Може би, защото от доста време насам това е начинът да се докоснеш до сърцето на някого, да го разчувстваш. Доста често хората са преднамерени към кампании. които са благотворителни. Чудят се, дали дарението ще отиде по предназначение. С подкрепата на вашия вестник и Община Самоков мисля, че можем да опровергаем това.

Акцията „Майска приказка“ официално приклчва през април, ще продължиш ли да организираш подобни дейности и след нея?

Да, имам идея цялата кампания „Майска приказка“ да прерастне в голяма акция за събиране на дрехи за хора в нужда. По този начин не само един месец в годината ще даряваме усмивки и щастие. А дали самата кампания „Майска приказка“ ще продължи – всичко зависи от нас 🙂

Имаш ли призив към нашата малка общественост?

Бъдете по-добри, по-човечни. Усмихвайте се. Дарявайте щастие, когато можете. Злобата няма да ви направи по-интересни. С две думи – бъдете хора…

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close