ЗлободневноРегионалниСамоков

Литургия на Цветница събра над 100 души в протестантската църква в самоковската ромската махала

„Самоков 365“

Литургия по повод Цветница събра над 100 души в протестантската църква в ромската махала в Самоков. Заснет клип от мястото, обиколи социалната мрежа и предизвика доста полемики във връзка с безопасността на събитието и струпването на множество хора на едно място. И това дали е имало засилено полицейско присъствие, каквото беше забелязано около другите храмове в града във вчерашния празничен ден.

Въпреки извънредното положение църквите в страната останаха отворени, призовавайки миряните да си останат в домовете. Празничните литургии се пренесоха в онлайн пространството. И докато в останалите самоковски църкви хората спазиха разпоредбите на правителството, то в Българската божия църква в Седми квартал в Самоков се проведе литургия на открито, продължила около час и в присъствието на над 100 души.

„Това, което правят всички църкви сме го направили и ние. Няма закон, който категорично да ни забранява и да ни спира. Цял месец църквата е била затворена и не е имало подобни събирания. Изпълнили сме всички мерки за сигурност, хората бяха с маски, на разстояние едни от други. Освен това беше на открито. Искаме да достигнем до хората и да ги насърчаваме, защото сред тях има болни и самотни. Службата беше около час и включваше литургия, слово и молитви за страната и града да ни опази от коронавируса. Не знам защо другите хора се дразнят“, каза пред „Самоков 365“ пастор Николай Василев.

Той поясни, че през изминалия месец литургиите и молитвите са ставали само онлайн. На въпрос дали ще има подобна литургия за идния Великден, пасторът не даде категоричен отговор и не отрече да се проведе онлайн.

От РУ – Самоков са се самосезирали за случая и в момента тече разследване, поясни началникът Васил Попов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close