ОбществоРегионалниСамоков

Лекар и пациент от Самоков станаха герои в национална кампания за Сърдечната недостатъчност

“Самоков 365”

 Пациент от Самоков и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-тежките пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Любомир Лазев е от Самоков. От 50-ата си годишнина е с високо кръвно. Високо кръвно имал и баща му, и заради него си отишъл от инсулт. Любомир споделя, че в началото не се отнасял към заболяването си сериозно. Пиел хапчета, но не бил дисциплиниран. Не мислил и за диета. Докато не получил инфаркт. Следват два байпаса, стент, бавно и дълго възстановяване. Заради инфаркта развива сърдечна недостатъчност- заболяване, при което сърцето не може да изпомпва добре кръвта и да доставя кислород за правилната работа на органите. Задъхва се, не може да измине и няколко метра, без да спре, не може да изкачва стълби. Но днес той се чувства добре, въпреки и друго тежко заболяване, което го спохожда след инфаркта. Благодари на съвременната терапия, която взима с протокол по Здравна каса и на своя лекуващ лекар – кардиолога д-р Андрей Андреев.

„Любомир е пациент за пример. Винаги се обажда, когато има проблем, или когато му свършат лекарствата. В неговото състояние е много важно да спазва точно предписаната терапия. И вече можем да се похвалим, че той ходи на пазар, на разходки, може да се обслужва сам, да качва дори 1-2 етажа без проблем“, споделя д-р Андреев.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години.  Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. Има и съвременни терапии, които помагат на тези пациенти да живеят по-дълго и по-добре.

„Това е много радващо за нас, да виждаме, че можем да помогнем“, казва д-р Андреев. А Любомир не спира да хвали своя лекар: „Много е внимателен, много. Да е жив и здрав, за да може да ни помага“.

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close