Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Къмпингуващите по поречието на Искър ще заплащат такса

„Самоков 365”

Къмпингуващите по поречието на река Искър вече ще заплащат такса, това стана ясно в края на юни. Тя ще възлиза на 3,50 лв. за 10 кв.м за едно денонощие. Реката е привлекателно място за прохлада през горещите летни дни, а редицата от автомобили и хора, желаещи да се насладят на красивата природа, е почти до където стига погледа. Пример за това са и думите на кмета на село Говедарци Георги Шуманов, който споделя, че през изминалото лято, в разгара на сезона, е успял да преброи над 800 автомобила от моста на Бели Искър нагоре по протежението на реката.

Туристи от цяла България, най-вече от столицата, а и местни хора, избират прохладата и красотата на рилската природа, за да прекарат почивните си дни далече от шума на големия град. Една част от любителите на природата и почиването под открито небе се установяват с кемпери, каравани или разпъват палатки за по-дълъг престой. Те палят огън и оставят не малко следи след своето пребиваване, най-главно отпадъци. Съвсем настрана остава факта, че има хора, които изхвърлят строителни отпадъци навътре в гората. Има и съвестни хора, които събират боклука си в контейнерите на близките села и курорти. Само за сравнение – през летните месеци контейнерите на Мальовица преливат от битови отпадъци. За съжаление има и безотговорни туристи, които захвърлят всякакви боклуци направо в гората. Всичко това не може да продължава по този начин и трябва да се въведе ред – категорични са общинските съветници.

Въпросът се обсъжда от няколко години, като първоначално е повдигнат от д-р Панев – който освен лекар, е природолюбител и често става свидетел на пораженията от този голям туристопоток. Проблемът със събирането на такси от бивакуващите е свързан най-вече с различната собственост на земите в района – частни, общински, държавни гори. В крайна сметка администрацията е почерпила опит от други подобни общини, конкретно Шабла, и внесе предложение да се събира такса от два лева за 10 кв.м. за денонощие, с които приходи да се организира почистване, поставяне на химически тоалетни и като цяло да се въведе ред. Инж. Петър Георгиев беше категоричен, че подобна такса е обидно малка и за този, който я събира и за този, който я плаща. В крайна сметка се стигна до размер от 3,50 лв. без повече отлагане на темата, за да може още това лято да започне събирането на такси.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close