ЗлободневноРегионалниСамоков

Кризисен щаб в Община Самоков ще следи за превенция на инфекциозното заболяване COVID 19

“Самоков 365”

Със заповед на кмета на общината е сформиран кризисен щаб с председател д-р Ковачка – управител на МБАЛ Самоков, във връзка с въвеждане на противоепидемиологични мерки по отношение на инфекциозното заболяване COVID 19. В щаба са включени ръководителите на полицията, пожарната, Центъра за спешна помощ и служители от общинска администрация.

На първото заседание на кризисния щаб управителя на МБАЛ – Самоков докладва, че болницата разполага с необходимите консумативи, предпазни средства и медикаменти за обезпечаване на пациенти заболели с грип тип Б и наблюдение за рискови за COVID 19. Разкрити са 8 легла във вътрешно отделение за наблюдение на пациенти с респираторни заболявания. Проведено е заседание на Медицинския съвет и на Съвета за здравни грижи, с оглед спазване на алгоритъма при пациенти със съмнения за COVID 19. Болницата работи синхронизирано с общопрактикуващите лекари и Центъра за спешна помощ. Периодично ще се подава информация за заболеваемостта от грип тип Б в района и за съмнителни случай на COVID 19.

На днешното си заседание кризисният щаб изготви предписания за издаване на заповед за забрана на мероприятия и събирането на много хора на закрито. Ще бъдат изготвени препоръки до търговските вериги и магазините за засилване на мерките по дезинфекция. В магазините е желателно да бъдат поставени и дезинфектанти. Щабът изготви препоръки до гражданите да спазват висока лична хигиена, която се изразява с измиване на ръцете поне 10-15 пъти дневно с топла вода и измиващи препарати. Да се ползват дезинфектанти на алкохолна основа, тъй като други не са ефективни. Да се дезинфекцират помещения, кабинети и др. с дезинфектанти на алкохолна основа. Да се ограничат частните събирания на много хора на едно място, да се отменят масовите мероприятия до второ нареждане. Всички, пристигащи от Италия или други държави, с регистрирани случаи на заболели от COVID 19, задължително да се обадят по телефона на личния си лекар и да спазват 14-дневния карантинен период. При симптоми на кашлица, затруднено дишане и температура, гражданите задължително трябва да се обадят на общопрактикуващите лекари, които ще ги насочват към болница за изследване и лечение, определена със заповед на Министъра на здравеопазването. До момента в МБАЛ – Самоков няма настанени пациенти за наблюдение със съмнение за корона вирус.

Related Articles

One Comment

  1. МНОГО ВИ МОЛЯ ДА СМЕНИТЕ ШЕФА НА КРИЗИСНИЯ ЩАБ – САМАТА Д-Р КОВАЧКА Е КОРОНА ВИРУС – НЕ ГЛЕДАХ ЛИ ДОЛНИТЕ СХЕМИ В КОИТО Е УЧАСТВАЛА.
    МАХНЕТЕ Я НАЙ-ПОСЛЕ И КАТО ШЕФ НА БОЛНИЦАТА – ТЯ Е ПОЗОР ЗА ГРАДА.
    И ТОВА ГО МИСЛЯТ МНОГО НАШИ СЪГРАЖДАНИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close