Злободневно

Конференция за бъдещето на селските райони

IMG_1718Зоя Станкова

 

На 23 ноември 2015 година  се проведе иницииран от френското посолство форум на тема “Какво бъдеще за селските региони в условията на климатичните промени? Туризмът и валоризирането на местните продукти като решения за устойчиво развитие”.
Управителката на Туристически информационен център – Самоков – Ваня Вукова, която бе част от събитието лично ни разказа за проведената конференция: „Конференцията се организира в рамките на 21-та конференция на ООН за климатичните промени, която ще се проведе в Париж от 30 ноември до 11 декември 2015 г. Конференцията се откри от Посланика на Франция Н.П. Ксавие Лапер дьо Кабан и Зам.-министър на туризма Ирена Георгиева. Посланикът сподели, че Франция би била полезна на страната ни с натрупания в тази сфера положителен опит и ноу-хау.

„Туризмът е важен отрасъл в икономиката на страната“, отбеляза зам.-министър  Георгиева. Тя допълни, че в световен мащаб секторът е структуроопределящ и по данни на Световния съвет за туризъм и пътувания той формира близо 10% от глобалния брутен продукт. По думите й броят на заетите в туризма е над 270 млн. или едно от всеки 11 работни места по света е в сферата на туристическите продукти и услуги. „Общият принос на туристическата индустрия и свързаните й дейности в БВП на България за 2014 е малко над 13 %, а приходите възлизат на над 6 млрд. лв.“, информира още зам.-министър Георгиева.

В програма бяха включени лектори от Франция и България, които споделиха техния опит и добри практики. Президентът на Регионалния природен парк „Пирене Ариежоаз“ ни запозна с дейността по стопанисване, опазване и развитие на парка. При тях е създадена собствена марка за местно производство „Марк Парк“. Г-н Тома Белев, председател на Асоциацията на регионалните природни паркове направи презентация, с която ни запозна с дейността на асоциацията и с добрите й постижения. Много интересно беше представянето на ферма, работилница за занаяти и къща за гости „Боженски чифлик“ – село Съборковци, на 5 км от Боженци и на 10 от Габрово. В селото има само 30 жители, но семейството на Ели Петрова е успяло да го направи известно благодарение на многобройните гости на къщата им за гости. Освен домашна храна гостите преживяват удоволствието сами да месят хляб, сами да доят овцете, да тъчат, да предат. В тази ферма са организирани и други атракции като възстановка по пътя на Рачо Ковача, програма по пътя на хляба или по пътя на вълната. Г-н Стоилко Апостолов от Асоциация „Биовселена“ представи проект, по който работи асоциацията „Проект за Балкана и хората“за биологично земеделие, съфинансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

След всяка презентацията имаше дебат по темата и лекторите изчерпателно отговаряха на възникналите въпроси.”

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close