Общество

“Коледна приказка” ще подарява надежди за втора година


коледна приказка 2Анна Манова

 

Инициативата „Коледна приказка” ще има свое продължение и тази година. Доброто го има, само са необходими няколко души „двигатели”, с големи сърца и с желание да пишат нови и нови редове към „Коледната приказка”. А тя от своя страна да зарадва деца, лишени от родителска грижа като им подари лъч надежда и им покаже, че някой го е грижа за тях.

Идеята за тази благородна инициатива се заражда през лятото на 2014 година в главите на двама младежи – Мелани Пиргова и Любомир Стамболийски. След като се завръщат от обучение от Национален младежки форум, където се срещат с много млади хора, занимаващи се с доброволчески дейности, на тях им се иска да бъдат полезни също. Мелани е била част от доброволчески екип, помагащ на домове за деца, лишени от родителска грижа. Личното и впечатление е, че децата в подобни институции мизерстват. Така Любомир и Мелани решават, че тяхното дело ще е насочено точно към такива деца. Към идеята им се присъединява и Кристиян Танев, като свързват неговата кампания „Майска приказка” с тяхната и така се появява „Коледна приказка”.

На тяхното дело откликват много хора, което ги изненадва приятно. Успяват да съберат дрехи, играчки, обувки, книжки и парични дарения, с които са закупили хранителни неща. Инициативата излиза извън рамките на Самоков и намира продължители в Благоевград. Така, вдъхновени от постигнатото, те решават да повторят кампанията и тази година.

„Коледна приказка” е кампания, която има за цел да зарадва деца, лишени от родителски грижи. Всеки може да се включи в кампанията, стига да има желанието. Около Коледа всеки е със семейството си и малко или повече се изолира от останалия свят. Всяко дете получава подаръци, а децата от домовете в повечето случаи остават само с надеждата да получат такъв. Всяко нещо, което бъде дарено ще зарадва едно такова дете и ще го накара да не се чувства напълно изоставено. „Като се замисля, над „Коледна приказка” стоят много хора. Основното ядро е от трима човека – Мелани Пиргова, Боряна Димова и аз. Но само това ядро няма да постигне нищо без хората, които ни подкрепят. Тук искам да благодаря на Кристиян Танев, който веднага направи сайт на кампанията, лого и фейсбук страница. На Мария Галчева и Бойко Йорданов, които отразяваха кампанията миналата година. На Рени Гаврикова от БЧК, на Катрин Митева, която ни помогна за организирането на коледния концерт. И на всички други хора, които ни помагаха, за да превърнем коледната приказка в реалност”, каза един от инициаторите Л. Стамболийски.

Даренията ще бъдат събирани в офиса на БЧК /бившия родилен дом/. Като стартът на кампанията е от 9 ноември до края на декември. Като до дни ще бъдат поставени кутии за парични дарения на публични места в града. „Аз мога да гарантирам, че всяка една стотинка и всяка една дреха се документира и се знае къде точно е отишла. Хората могат да бъдат спокойни и да не се притесняват, че парите им ще отидат в нечий джоб. Още не сме избрали домовете, в които ще дарим събраните неща. Смятаме в края на кампанията да се свържем с Албена Матова, която има фондация, занимаваща се с домовете в България и знае всеки дом от какво се нуждае. И спрямо нещата, които сме събрали, ще решим къде точно да ги изпратим”, обобщава Любомир Стамболийски.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close