Общество

„Коледна приказка” от самоковски младежи за децата от Дома във Враца

Анна Манова

20161227_185747

За трета поредна година самоковски младежи помагат на деца, лишени от родителска грижа като им подаряват една „коледна приказка”. Основните „разказвачи” на приказката са Любомир Стамболийски, Мелани Пиргова и Боряна Димова. И тримата, след като няколко пъти посещават Дом за деца „Асен Златаров” в град Враца, се сблъскват с историите на децата там и разбират, че никога малко помощ не е излишна. И виждат как вратите на дома са отворени, но никой не си тръгва от там, просто защото няма къде другаде да отиде. Тъжна е тяхната действителност. Точно поради тази причина и водени от това, че по Коледа хората отварят поне по още една вратичка от своето сърце за другите около тях, решават да организират събиране на дрехи, играчки и пари за тези, които имат най-много нужда от това.

20161227_185652

20161227_182343

 

 

 

 

20161227_183558

Кампанията продължи и тази година с концерт, който беше благотворителен. Той се състоя на 27 декември от 18:00 часа в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. Водещ беше един от „двигателите” на събитието – Бубо Стамболийски. „Благодаря ви, че сте отделили от времето си да присъствате тази вечер. Правим всичко това за децата от Дома в гр. Враца. Това е един от най-големите домове в страната, в който живеят 80 деца. Искаме да помогнем. Многократно, когато сме питали как и с какво можем да помогнем на някой дом в страната, обикновено институциите ни отговарят, че те нямат нужда от помощ. Но когато попаднем в подобно учреждение, се оказва, че нещата са различни. Предишните две години сме събирали дрехи, играчки и пари. Като завършвахме кампанията с концерт. Тази година, поради много лични ангажименти, бяхме на ръба да се откажем. И успяхме, заедно с група доброволци, да направим този благотворителен концерт. Макар че има множество инициативи в помощ около тези празнични дни, все пак още една не е излишна”, обясни Любомир Стамболийски. Той поясни, че най-успешна е била първата кампания през 2014 година, когато са успели да помогнат както на дома във Враца, така и на този в Роман.

В програмата участие взеха малките таланти от танцов ансамбъл „Самоков”, с ръководител Борислав Искрев, със свои изпълнения се включиха талантливите и чаровни Елена Несторова и Ивана Христова, с модерни танци се представиха балет „Фрапе”, с художествен ръководител Ралица Стоянова, децата на Стефан Илиев показаха умения на китара, а със скечове се включиха Маргарита Александрова, Крум Крумов, Мариян Гребенчарски и Любен Михайлов. Всички те са „преносители” на добрата кауза и идея. A сумата, която успяха да съберат всички добротворци е 443 лв.

„За да се получават нещата трябва да има последователи. През тези години имаше хора, които неизменно бяха с нас и други, които се отказаха. С времето става все по-трудно да си организатор на подобни събития. Надявам се след нас да дойдат други, които ще искат да продължат тази „Коледна приказка”, за да не загива добрата идея”, каза на финала Стамболийски.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close