ОбществоРегионалниСамоков

Коледната кампания „Бъди човек” за пети път в Самоков

Анна Манова

Благотворителната инициатива „Бъди човек” се превърна в добра традиция в град Самоков. Тя обединява множество доброволци, готови да подарят надежда на хора в нужда.

Коледната кампания ще се проведе за пета поредна година в града ни. Отново главен инициатор на благородното дело е самоковецът Радослав Христов, който се е превърнал в лице на „Бъди човек – Самоков”. През тези години от малка по мащаб идея той успява да я превърне в чакано празнично събитие.  Амбицията на младия мъж е да помогне на по-голям брой социално слаби хора, като им се предоставят хранителни продукти от първа необходимост. И чрез тази протегната ръка да имат възможност да усетят Коледа като специален ден, в който някой е помислил за тях.

Радослав подкрепя кампанията от самото начало и заедно с приятели и доброволци я превръща в една от най-мащабните и характеризираща се с постоянство в страната. За това, че тя има успех свидетелстват големият брой зарадвани домакинства, като той варира между 300 – 400. Хора от различни населени места се свързват с организатора за обмяна на опит и идеи, или просто от желанието да „поканят” кампанията и в своя град.  „Бъди човек – Самоков” се повтаря под същата форма и за Великден, като преминава с голяма доза подкрепа и успеваемост. Не е случаен и фактът, че подготовката за Коледната кампания започва месец по-рано, а лицата на които им е помогнато очакват с нетърпение своите благодетели, които вече познават. По думите на Радослав през декември хората се сплотяват повече, отварят по-лесно сърцата си, което превръща Коледната кампания в малко по-успешна спрямо Великденската.

От тази есен инициативата „Бъди човек” излезе от пределите на случващото се около Коледа и Великден. Защото Христов и още няколко доброволци са провокирани от идеята да опитат да помагат на поне няколко души периодично – при възможност в края на всеки месец или два.

Националната кампания „Бъди човек” е обърната към самотни възрастни хора, пенсионери с ниски доходи и лица, изпаднали в тежко социално положение. Основната идея е да се закупят необходимите за празника хранителни продукти от първа необходимост, които се трансформират в пакети. Не се събират средства. Всеки, които иска да участва може да закупи продукти и да ги занесе на определен предварително пункт, който и тази година ще бъде едно от помещенията на зала „Арена”.

Хранителните продукти ще се събират и опаковат на 18.12, 19.12 и 20.12 /вторник, сряда и четвъртък/ и ще бъдат раздадени непосредствено преди Бъдни вечер –  на 21 декември /петък/. Всеки, който има желание да се включи може да пише във фейсбук страницата „Бъди човек – Самоков” или директно на организатора Радослав Христов.

„Много съм благодарен на всички, които са участвали и на тези, които  имат желание да подкрепят отново кампанията. Благодаря на отговорника на спортна зала „Арена” Красимир Димитров, че през последните години осигурява помещение за събиране на продуктите. Доста доброволци се свързват с мен и проявяват интерес да помогнат. Това ми дава надежда, освен това не искам да разочаровам хората, които ще ни чакат и тази година да стигнем до домовете им. Иска ми се всяка кампания да е по-успешна от предишната. Тази година съм замислил изненади, към нас ще се включат фенове на футболния отбор ЦСКА, поканил съм и популярна българска актриса, която да бъде лице на „Бъди човек – Самоков 2018”. Дано нещата се случат по възможно  най-добрия начин”, сподели Радослав Христов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close