ЛичностиОбщество

Коледата в „зелено” е възможна

Ани Белемезова с предложения за еко коледна украса

Анелия Балабанова

ani1Има хора, чиито постъпки и действия излизат извън рамките на общоприетите. Изключително нестандартни са и посланията, особено що се отнася до творците. Такава е и Ани Белемезова. Уникалните бижута, които прави са в състояние да оставят без дъх и най-големите ценители на накитите. Закачливи и неповторими като нея самата, подходящи за всеки повод. Героинята на нашия разказ майстори и различни други неща. Последната й изява пред самоковска публика бяха дърветата от полускъпоценни камъни, които показа в Общинска библиотека „Паисий  Хилендарски”.   Все още продължава да изработва от тези красиви, изпълнени с енергия сувенири.  Ако искате да ги има и във вашето жилище не се колебайте да я потърсите. Предпразнично и предколедно Ани отново се е развихрила. За твореца по призвание няма свободен ден. Сръчните й ръце претворяват природните материали, които ни заобикалят в различни украшения.  Вижте с какво ще ни изненада този път и ценни съвети, свързани с празничната декорация на дома. Коледа с дъх на канела и борови клонки, възможно ли е?

Ани отново твориш интересни неща, които се усеща познатият еко полъх. Важно ли е да живеем в хармония с природата и самите себе си?

Много хора смятат, че кичът на Коледа е приемлив, даже препоръчителен. Колкото по-лъскаво и по-шарено, толкова по-добре. Всички тези мигащи, светещи, пеещи, ani4поклащащи се Дядо Коледовци и еленчета на мен лично ми идват в повече. Някак си претоварват сетивата ми. Обичам по-спокойната украса, не толкова лъскава, в неутрални цветове, с един-два акцентни цвята. Именно природните материали дават това естествено излъчване, топлота и простота, ето защо реших да използвам само такива в тазгодишните мои творения. Напоследък придобива популярност  eco friendly течението в дизайна и декорацията. Еко Коледата се организира от няколко години и у нас. Идеята е да бъде максимално щадяща към природата – избягване на свръх консумация на енергия, използване на рециклирани или биоразградими материали. Ако искате да сте в крак с тази тенденция, ето няколко насоки.

Не отсичайте елха, направете си абстрактен модел или използвайте изкуствена. Ако имате жива, нека бъде в саксия за повторно засаждане.

Направете сами подаръците или купете ръчно изработени. Много интересни са т.нар. кулинарни подаръци. Няколко коледни сладки, старателно украсени и шикозно опаковани са чудесна изненада. Микс от подправки, билки, сухите продукти за вкусен сладкиш /задължително придружени с рецепта/, бурканче сладко или мед ще зарадват любимите ви хора.

Украсете дома си с природни материали. Ако ви е твърде семпло, използвайте брокат, златен и сребърен спрей за блясък.

Изпратете електронни картички или такива от рециклирана хартия.

Използвайте икономични лед светлини.

Стари текстилни парчета може да бъдат превърнати в играчки, панделки и др. елементи.

Ако съчетаете разходката със събиране на материали, изработката ще ви достави истинско удоволствие.

Защо се ориентира към естествената празнична украса? По-различна ли е Коледата в „зелено” с изобилие от природни аромати и палитра от цветове?

Естествената украса стои много добре не само в селски битови къщи и механи, а и в обикновения градски апартамент. Тя не се натрапва с яркостта си, прави плавен преход от външната среда към интериорната и пренася късче природа в домовете ни. Няма токсични бои, лакове, полимери. Вместо онази натрапчива миризма на китайско, носи аромата на гора, бор, канела, портокал, анасон.

ani5Изработените от мен коледни венци, свещници и др. включват картон, канап, тел, шишарки, кора, лишеи, клони, плодове  и др. Залепването е с топъл силикон – единственият изкуствен материал, защото той изстива бързо, лепи здраво и няма остатъчни миризми от летливи органични съединения. Това прави декорацията подходяща за деца и хора с алергии, както и за привържениците на здравословния начин на живот. Част от нещата ми може да откриете на градския коледен базар, в биомагазина на автогарата или да поръчате във фейсбук страницата ми.

Вече имаш и участия, по време на които показа пред по-широка публика твои неща. Планираш ли скоро някакво подобно събитие?

От няколко години не съм представяла изложба. Все пак трябва да има какво да покажеш, да изградиш концепция, да уредиш помещение, реклама и т.н. Да не досаждаме на хората всяка година с едно и също, нали така. Този път публикувам нещата си в мрежата, където всеки има свободата да се излага подобаващо.

Продължавам даа изработвам мини дръвчета от полускъпоценни камъни. Бижутата ми наистина са уникални – не повтарям модел. Може да има подобни, но никога еднакви – медальони от въздушна и полимерна глина, гривни и обици от минерали и др. мъниста. Не мога да кажа откъде черпя вдъхновение, то просто ме връхлита и няма спасение, докато не измайсторя нещо. Наистина рекламите и медиите засилват коледния дух и това вероятно също по някакъв начин вдъхновява.

Какво е за теб Коледата и как ще посрещнеш празниците?

Коледата в детството ми беше забранена, тогава се празнуваше главно Нова година с Дядо Мраз. Мама се грижеше за храната, тате за пиенето, а аз за подреждането на ani2масата и украсата. Моята Бъдни вечер ухаеше на сърми, ошав, баница, питка, ядки, туршия, все домашно произведени. Разбира се никога не издържах на постно и накрая идваше задължителното греховно нарушение – луканка, домашно производство. Откакто живея в Самоков за коледната трапеза се грижи моята свекърва, аз само прибавям по нещо. Най-често обаче по празниците сме на работа и това правят повечето самоковци, работещи усилено през зимния сезон.

Родом от родопския край си. Успя ли през годините да се приобщи творческият ти дух към самоковската действителност?

Коварен въпрос. Трябва много да внимавам какво ще кажа. Не мога да давам оценка за самоковската действителност, тъй като не съм активен участник в нея. Нашата къща в Родопите е като хан – постоянно идват хора – съседи, роднини, приятели. Тук не е така и аз водя малко по-изолиран живот. Харесвам природата на Самоков. Възхищавам се на шопските хора, но не мога да ги играя. Обожавам Боровец, макар че дори не карам ски. Харесвам шопския хумор в чистия му вид. Когато обаче това е народопсихология на определени хора, не ми допада, защото са трудни за съжителство.

ani3Има едно нещо, с което няма да свикна, само тук съм го срещала и много ме ядосва. След като снегоринът изчисти пътя, хората започват да връщат снега обратно и наричат това снегопочистване. Като ги питам  ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ? Казват: „Епа, колите ке го смачкат и оно ке се стопи по-бръже”.

Какво ти доставя най-голяма радост и удоволствие?    

Да го кажа кратко и шеговито – ядене, пиене и тия три работи. Обичам срещите с приятели в домашна обстановка, тежък метъл и рок, вредна храна /скара, чушка-пръжка и др./, червено вино, черен хумор, пиперливи шеги, хора с бърза мисъл и хаплив език, латино танци, домашно караоке, каране на колело, рисуване и още много неща.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close