ЗлободневноРегионалниСамоков

Кой чупи паметни плочи в гробищен парк „Ридо“?

Анна Манова

Поредни вандалски прояви с адрес гробищен парк „Ридо“, разтревожиха самоковци.  За тях алармираха потърпевши, които отивайки на гробище по време на Задушница /2 ноември/ намират счупени паметните плочи на близките си. Силно възмутени от този акт те се питат кой и защо им го причинява.

Оказва се, че са блъснати и счупени около седем паметника, една част се намират в близост до сградата Дом на покойника, а другата са до подпорната стена. Това се е случило между 30-31 октомври, вечерта. От общинска администрация обясниха, че своевременно след установяване на нарушението са подали сигнал до РУ Самоков. В момента се работи по разкриването на извършителите, това съобщиха от самоковската полиция.

Гробищен парк „Ридо“ се простира на 44 дка площ. В момента там няма охрана, нито са монтирани камери за видеонаблюдение. Липсват ограждения на разширената част. За съжаление този обект е доста голям и непрекъснато нараства. От общинска администрация поясниха, че ще вземат необходимите мерки, за да се избегнат подобен тип посегателства. Преди време са опитвали да заключват входната врата, но част от гражданите не били съгласни, тъй като имали възможност да посещавали гробищния парк малко по-късно. Затова и заключването отпаднало.

Така или иначе вандалската проява е меко казано нагла. Не е ясно какво е провокирало някой да посяга на паметни плочи в гробищния парк. Какво доказва? Какво цели? Защо се прави? Това са въпроси, които остават висящи в пространството. За съжаление. А паметните плочи не са никак евтини, най-обикновена такава, без да бъде изработена от специален гранит, без надписи на гърба и снимка, дори без постамент, струва над 200 лв.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close