Самоков

Кой сега е # 1? /ОБЗОР/

 Спортните постижения и успехите на изявени момичета и момчета от Самоков винаги са били повод за гордост.Такива, каквито ни донесоха биатлонистката Ива Шкодрева – Карагьозова в миналото и баскетболистите на „Рилски спортист”, спечелвайки Балканската лига през 2009 г. и Купата на страната за сезон 2015/2016 г. Достойни техни наследници са младите и талантливи самоковци, които се борят ежедневно и печелят своите битки на различни фронтове. Те са надеждата за нашето по-добро утре.  Едно от най-ярките доказателства, че каузатаСамоков не е изгубена са носителите на общински стипендии. В областта на хуманитарните науки за учебната 2016/2017 година техни притежатели станаха Радост Туджарска и Силвио Томов. Радост се справя еднакво добре с рисуването, литературата и английския език. Силвио пък е студент по история в СУ „Св.Климент Охридски”. Работи върху книга със заглавие „Забравените герои на България”, посветена на шест исторически личности, свързани със Самоков,  член  на литературен клуб „Димчо Дебелянов”. Сътрудничи активно на списание „Българска наука”. В процеса на следването си изготвя презентация  „Тракийските преселения край изворите на Ескус” с цел популяризиране античното минало на град Самоков и региона.

Едно от безспорните открития беше Георги Димитров. През миналата учебна година възпитаникът на ПГ „Константин Фотинов” се прочу с постиженията си: 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал от международното състезание „Математика без граници”. Първо място от областния кръг на Националната олимпиада по математика, второ място от състезанието „Вива Когнита”, пето място и награда от БАН в състезанието „Черноризец храбър”. Взе участие в Сингапурско-Азиатската математическа училищна олимпиада, където печели бронзов медал и във всички състезания, организирани от Съюза на математиците в България. Заедно със Снежана Кашъмова – възпитаник на ПТГ „Никола Вапцалов”, понастоящем студент по ветеринарна медицина в  София станаха притежатели на общинска стипендия „Акад. Любомир Чакалов” за природо-математически науки.  Самоков като град на зографите е известен с традициите си в рисуването. Идо днес има достойни наследници на някогашните майстори. Стипендията на името на „Наум Хаджимладенов” стана притежание на Кристиан Захариев и Кристиян Ласкин. За постижения  в областта на музиката беше отличена ПетяАтанасова изявен музикален талант с множество награди.

Самоков винаги има какво ка покаже и с какво да се гордее що се отнася до спорта. Отличените в тази област с общински стипендии бяха четирима – Георги Околски, Биляна Дудова, Марио Матиканов и Мартина Иванова. Всички са възпитаници на СУ „Никола Велчев”. „Връчването на общинските стипендии е едно много хубава инициатива, която искаме да продължим във времето” – коментира кметът Вл. Георгиев пред събралите се млади хора, техните учители и родители. Някои от талантливите момичета и момчета на Самоков вече са поели своя път в живота. На други им предстои да го направят.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close