Седмицата

Кога ще ги стигнем..? Референдумите и швейцарската практика

referendum 1Анелия Балабанова

Значението на референдумите като форма на пряка демокрация, колко важно е да се чуе гласът на хората и чуждестранният опит в това отношение. Всички тези теми бяха засегнати по време на проведената в конферентната зала на хотел „Арена” среща-дискусия „Условия за свободни и честни референдуми в България”. Събитието е част от публична консултация по проект  „Подобряване законодателната среда за референдуми в България с българо-швейцарско партньорство”, финансиран в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Организирано е от Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива /БСНГИ/ със съдействието на Инициативния комитет за местен референдум в Самоков в лицето на един от неговите представители – Аглика Крушовенска.

„Целта на проекта е да оцени съществуващите законодателни пречкиза местни и национални референдуми и разработи предложения за тяхното преодоляване. След обществено консултиране по тези предложения ще бъде съставена Зелена книга за прякото участие, която да бъде представена на българските законодатели, както и да послужи за платформа за гражданско действие за отстояване правото на референдум и създаване на мрежа от съмишленици” – коментира Даниела Божинова – председател на БСНГИ. Дискусията е първа от серии в страната.

Само преди броени дни Самоков беше пред прага на това да има първия си местен референдум. Магдалена Форовиц – доктор по европейско и международно право, разясни швейцарската практика относно допитванията и по какви въпроси се търси мнението на гражданите. На срещата присъстваха още Петко Ковачев – икономист, природозащитник, политически анализатор и Александър Асенов – юрист, завършил право във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close