Обща категория

Кметът Клещанов: „Ситуацията с водата в село Рельово не е по –различна от другите села”

 

Анна Манова

Преди около седмица потърсихме кмета на село Рельово във връзка с новия 12-метров надпис, който посреща гости и посетители на селото. И идеята, която има той да се облагороди цялото пространство там, да се поставят пейки, чешма, беседка, осветление. Наред с това обаче, последваха и коментари, че това са маловажни дейности, а всъщност един от основните проблеми на село Рельово е липсата на вода. Срещнахме се с Йордан Клещанов, за да даде отговор на нападките по темата с водата.

Каква е ситуацията с водата в село Рельово към момента?

По темата с водата в селото мога да кажа, че няма разлика ситуацията в село Рельово с тази и в други самоковски села. Разполагаме с два големи резервоара, които се намират над селото и се пълнят от Софийския водопровод. Но те са за нормално ползване, което се нарушава през почивните дни, когато в селото идват собственици на вили или приходящи, с къщи тук. Когато започнат да поливат тревата или насажденията по дворовете, водата съвсем естествено намалява.

Има ли някакви аварии в селото, които да предизвикват допълнително затруднения с водата?

Случва се, но не е често. Скоро не сме имали. Обикновено като избие някъде тръба се получава така. И докато се напълнят резервоарите си отнема техническо време, през което може и да няма вода.

Подават ли в кметството живеещите в село Рельово сигнали за проблеми с водата?

Да, търсят ме. Питат ме и аз им обяснявам каква е ситуацията в дадения момент. По-голямата част от водопровода е подменян през 2008 година. Миналата година бяха сменени още около 400 метра от Общината в западната част на селото.  Източната е изцяло обновена. Постепенно се подменя каквото има възможност, защото цялостно подменяне изисква средства, които са непосилни да бъдат отпуснати само за едно село. По постоянен адрес в селото живеят около 170 души. И проблеми с водата има, ако изключим някоя авария, през лятото, когато масово се полива, оставят се маркучи и пръскалки в дворовете. Зимата нямаме никакви проблеми. Не е рентабилно за такова малко село да се прави канализация. Има си септични ями почти във всяка къща.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close