Слайд категория

Клуб събеседник по желание – Кирил Славов и Йорданка Годинякова на среща с учениците си

sybesednikВъв вторник (28.01), веднага след грипната ваканция, в Младежки дом Самоков се организира поредната среща по дебати „Клуб събеседник по желание”. Този път на „кръстосан огън” бяха подложени директорът на ПГ „Константин Фотинов” Кирил Славов и преподавателката по английски език в Гимназията Йорданка Годинякова. Водещи на срещата бяха Латинка Щъркелова и ученичката от 10 „в” – Вероника Георгиева. Въпросите бяха много добре подбрани и зададени, а младата водеща се справи повече от добре, направо за отличен! Залата на Младежкия дом беше препълнена от възпитаници на Гимназията от почти всички класове.

Този път в час бяха двамата учители, а в ролята на техни изпитващи бяха учениците. Размяната на роли беше интересна и за двете страни. В приятната обстановка между закачки и множество усмивки директорът сподели професионалния си път от самото начало до момента. Припомни си за първата му учителка, г-жа Галева и откровено сподели пред присъстващите, че никога не е предполагал, че ще бъде учител. „Никога не съм искал да бъда учител, но винаги ще си остана такъв. Смятам, че се справям добре”, с тънкото си чувство за хумор каза директорът. След това думата беше дадена на Йорданка Годинякова, която определи себе си като „провалил се историк”, ето защо завършва филология, а малко по-късно заедно с директора освен, че стават семейство, създават езикова паралелка в Гимназията.„Аз учител– никога. Но, внимавайте, това е диагноза. Смятам, че учителите трябва да са строги в час, да се спазва дистанция. А през останалото време може да си се забавляваме заедно. Аз затова ги посрещам в час с изречението Welcome to Hell ”, сподели с присъщата си сериозност Годинякова.

Ученици и учители си спомняха и коментираха различни случки от училищния живот и как някои от часовете са минавали толкова неусетно в разговори на всякакви теми.

Един от актуалните въпроси, които бяха зададени в дебата беше дали има разлика между учениците през годините, предвид наблюденията им. И Славов, и Годинякова категорично казаха, че подобна разлика не съществува, няма лош ученик според тях, има незнаещ. Като, разбира се, последното е поправимо. Учениците се интересуваха и от това дали час от 45 минути не е прекалено дълъг и изтощителен. Според директора на ПГ „Константин Фотинов” е наложително да се промени програмата на министерството и развитието по този въпрос е в учениците и учителите съвместно. Претоварени са програмите, като не е лошо да се отделя повече време на спорт, отдих и езици. Обикновено се въвеждат нови предмети, а нито един не отпада. Тук отговорът предизвика бурни аплодисменти от децата.

Беше засегната и темата за материалната база на училището, необходимостта от стол, спортна база и да се организират събирания по интереси, а не по наклонности. Учителите споделиха, че са доволни от учениците си и от показаните от тях резултати на изпити и голямата част на добре реализираните след завършването си.

Водещата Вероника Георгиева не подмина и въпросите от личен характер, като се поинтересува как минава свободното им време и дали им остава изобщо такова.

„Обичам да ставам рано сутрин и да излизам да спортувам с кучето Данчо. Денят на г-жа Годинякова започва с цигара. Слушам „Битълс”, а през останалото свободно време обичаме да бягаме от внуци и от отговорност. Обичаме да пътуваме”, разказа Кирил Славов. Тук учениците закачливо се включиха с въпроса: „Добре, като обичате да пътувате, кога ще ни водите на екскурзия?” Точно в такава непринудена атмосфера измина неусетно почти един час, но не учебен.

За финал на дебата по традиция участниците пишат пожелание в дневника. ”Обичаме ви. Щастливи сме, че бяхме с вас ”, записаха Славов и Годинякова и бяха поканени да седнат в публиката като гости.

Учениците бяха подготвили програма, с която да поздравят любимите си учители. Музикални поздрави отправи Ивелина Славев. Не липсваха и забавни скечове и танци от най-новата танцова формация към Дома, с ръководител Ивелина Славева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close