Общество

Китарен ансамбъл „Акустика” отпразнува 20-годишен юбилей

Анна Манова

На 13 октомври китарен ансамбъл „Акустика” отбеляза своя 20- годишен юбилей. Мястото на събитието беше и първата сцена, дала възможност за изява на първия ансамбъл, създаден през 1997 година – Младежки дом Самоков. И така до днес си остава предпочитана от ръководителя на „Акустика” Христо Христов. Водещ на събитието беше отговорникът на Дома Латинка Щъркелова.

Началото на празничната програма беше поставено с мултимедия, на която беше направен запис на едно от първите участия на „Акустика 2”. Там като солисти към групата се изявяват Христина Стефанова и Момчил Степанов. Сцената отново е тази на Младежия дом. В залата, за да уважат своя учител, бяха двама от първите му китаристи Валери Хаджилазов и Ивайло Механджийски.

Поздравителен адрес от името на кмета Владимир Георгиев изчете експерт „Култура” Пепа Георгиева. Тя подчерта, че с Христов ги свързва дългогодишно познанство и му пожела още творчески успехи.

С голяма доза вълнение пред публиката излезе Христов, за да сподели за първите си стъпки с китарата. Той не пропусна да спомене Димчо Тосков, който по това време – около 1978- 1979 г.- е бил преподавател по китара и акордеон в града. Христов по това време е категоризиран музикант, скитал с няколко групи из страната. Но никога не е упражнявал преподавателска дейност, което е негова мечта. По предложение на Тосков Христо Христов започва да преподава китара на неговите ученици. Преди е имало множество фестивални прегледи и той е имал възможността да се представи с дуети, трио или квартет. И така във времето разбира, че преподавателската дейност е негова житейска мисия. Съвсем малко по-късно успява да сбъдне тази своя мечта и да създаде китарен ансамбъл. Това се случва през 1997 година, а броят на учениците е 13. Кръстник на групата е Борис Чичанова, тогава един от най-малките му ученици. И понеже няма много пиеси за китара Христов започва да измисля композиции и аранжименти. Учениците приемат на драго сърце всичко, родено от неговото творческо съзнание, което подсилва желанието им да свирят и да се изявят не само в тясното пространство на стаята, в която „се редят пръстчетата” по струните, а и пред публика. Първата изява на новосформирания състав не закъснява. Това се случва още през първата година от създаването им като група по повод  Деня на музиката и поезията – 1 октомври. Водещ тогава е Лидия Кашъмова. Така започва историята на китарен ансамбъл „Акустика”. През годините съставите се подновяват, а желаещи да се научат да свирят на китара не липсват. Китаристите на Христов са едни от първите, които започват да отбелязват по някакъв начин Денят на влюбените. А годишно традиционно изнасят по четири концерта. Вълнението от излизането пред публика не напуска ръководителя на ансамбъла.

И на празник като на празник. След кратката историческа разходка дойде време присъстващите да се пренесат в света на музиката. Музикалната програма започна с изпълнение на „Честит рожден ден” от най-малкия от групата в момента – Борко, заедно с Ивайло. Прозвуча и химнът на Европа, който е запазена марка на ансамбъла. Наред с мелодичността на китарата гостите в залата можеха да видят и картини, нарисувани от една китаристките на Христов Виктория Чипова. „Нито един китарист не остава само с китарата, има много, които са се изявили и в други сфери – или пеят, или пишат книги”, каза Христов. Освен адаптации за китара, прозвучаха и някои известни парчета като „Кукла” на „Атлас”, „Последно пътуване за деня” на „Наитуйш”, „Мечти” на „Грийндей”. И то в изпълнение на шестокласниците Венеса, Таня, Митко и Стефи, като към тях се включи и малко по-голямата Натали. Индивидуални изпълнение направиха Виктория Чипова, Иван Христов и Иван Николов.

„Най-голямата награда е децата да станат по-добри китаристи от учителя си”, каза Христов и прикани на сцената двама свои ученици, които днес преподават китара на деца. Пред публиката пръв излезе Георги Лазаров с неговия ученик Радослав Найденов. Те изпълниха музика с фолклорни мотиви. След това се представиха Стефан Илиев и неговият ученик Енцо, които изпълниха популярно парче на Боб Дилън. Със свое изпълнение се включи й Божидара Трохарова, която впечатли с майсторско изпълнение на китара. В момента Божидара е студентка в Националната музикална академия и е най-голямата гордост на своя учител.

На финала на празничната програма Щъркелова припомни, че освен музикант Христов е и поет и изчете едно от последните му стихотворения – „Криле!” Беше подготвила и занимателна викторина, свързана с историята на китарен ансамбъл „Акустика”. Присъстващите аплодираха Христов и талантливите деца, като им пожелаха още много изяви, а на ансамбъла още поне 20 по 20 години!

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close