Седмицата

Картини от българското, пресъздадени с танц. Ансамбъл „Българе” гостуваха за празника на Самоков

bylgare2Подарък за самоковци по повод празника на града бяха професионалистите от Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. На 17.08 вечерта те представиха спектакъл с живи картини от различните фолклорни области. Самоковци можеха да се насладят на българското в цялата му красота и разновидност и да се почувстват едно с останалите. Под съпровода на песни от българския фолклор бяха разказани моменти от историята на страната и народа ни. За перипетиите, през които са минали българите и въпреки тежкото битие и петвековното робство духът е останал несломим. Дори в най-трудните моменти българите са намирали светлинка в тунела, пее ли са героични песни, държали са се силно за ръце и са играели хора. Именно кръгът, който образува хорото е символ на единство, на обединения дух.

От поколение на поколение са тъкали нишката на приемствеността. С танц ансамбъл „Българе” разказаха как звукът на гайдата мислено те пренася в Родопите, където дори и никой да не свири на този инструмент ти пак го чуваш – запечатан навсякъде като спомен, като история. За клетвата на българите от Македония, последни изпитали чувството на свобода. Разказаха още за ситните и бързи стъпки, присъщи за темперамента на Шоплука, за Добружда, където танцът олицетворява полската работа и пътя на хляба. Споделиха пред публиката лековитата дарба на танца чрез калушарите – тайни мъжки общества, носещи плодородие и гонещи демони, характерни само за Северна България. bylgare

Показаха колко цветна и разнолика е всяка фолклорна област и как природата, хората и обичайте всъщност са съставната част на целия лайт мотив на спектакъла, минал под надслова „Това е България!” Това е и първият грандиозен фолклорен проект на „Българе”, създаден през 2003 година. По неговото създаване работят доказали се в танцовото, музикално и сценично изкуство творци. Сценарият, хореографията и режисурата са дело на Христо Димитров, музиката е на проф. Милчо Василев – ръководител на катедра в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр.Пловдив. Хореографията на една от най-колоритните картини в спектакъла – Македония, е на проф. Николай Цветков (тогава доцент) – преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски” в гр. Благоевград. С уникални и силно въздействащи седем музикално-танцови картини, разказвачът-чужденец, в лицето на големия български актьор Георги Черкелов, разкрива богатството и красотата на музиката, песните и танците от седемте етнографски области на България, а именно: Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия.

На финала сценаристът, хореограф и режисьор на фолклорния ансамбъл „Българе” Христо Димитров изрази удоволствието от присъствието си в Самоков, поздрави всички самоковци с празника и ги покани на общо голямо хоро, заедно с танцьорите. Това беше юбилеен концерт по повод 10 години от сформирането на ансамбъла, съхранил в танц българщината. Както сподели създателят на танцовата формация Христо Димитров на финала на концерта „Българе” са единственият частен ансамбъл в Европа. А за неговото съществуване и развитие като генерален спонсор има заслуга и самоковецът Сотир Немов и фирма „Си Комерисиал 7”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close