Бизнес

Калоян Спасов – генерален мениджър на хотел „Ястребец Уелнес & СПА”: „Винаги сме се равнявали с европейските хотели и качеството на услугите в тях”

 

Анелия Балабанова

BIG_iastrebets5_132706682063139Много вълнение, емоции, приятни изживявания и заслужено признание донесоха  наградите Best Hotels in Bulgaria 2015/2016, връчени преди няколко седмици на официална церемония в хотел „Хилтън”.  Целта на класацията е да бъдат отличени туристическите обекти, постигнали и запазили най-високо ниво на обслужване и удовлетвореност на клиента, независимо от големината на хотела, архитектурното изпълнение или местонахождението. В конкурса жури са клиентите – хората, които резервират, нощуват, а след това споделят впечатленията си в реномираните платформи за оценка и обмяна на мнения. Благодарение на техните мнения, в номинациите бяха включени 50 български хотела и хотелски вериги, сред които попадна и хотел „Ястребец Уелнес & СПА” в к. к. Боровец. Според организаторите на наградите, целта им е чрез отличаването на хотелите с най-добро обслужване в България, да посочат добрите примери в тази област, като така мотивират инвеститори и мениджъри в бранша непрекъснато да се стремят към развитие и високо качество на обслужване. Кои са добрите примери към днешна дата и какви са предизвикателствата пред туристическия бранш? Получаваме информация от първо лице за тенденциите, състоянието и възможностите пред работещите в сектора от разговора ни с Калоян Спасов -генерален мениджър на хотел „Ястребец Уелнес & СПА”. По данни на Националния статистически институт общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през май 2016 г., е 1 350.5 хил., или с 20.0% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Какво се крие зад тези числа – ето и отговорите:

 

Г-н Спасов, хотел „Ястребец“ в Боровец е единственият хотел на територията на Община Самоков, който получи сертификат за един от 50-те най-добри хотели в България според класацията Best Hotels in Bulgaria 2015/2016. Вие като негов управител как приемате подобно признание?

Получаването на такъв тип признание е най-важното за всеки един хотел. Това е изборът на гостите ни, няма как да не бъда горд с това. Те са най-обективния критерий.

Според Вас започнаха ли да светят с европейски блясък звездите на българските туристически обекти?

Има туристически дестинации, за които всеки е чувал. Има и такива, които все още са известни на малцина. Смятам, че туризмът в България се развива в положителна насока. Ние определено се стараем звездите ни да светят с европейски блясък и награда, като тази е доказателство, че успяваме.

Едно питане в стил Тодор Колев кога ще ги стигнем останалите – по отношение на обслужването и отношението към гостите?

В Хотел „Ястребец“ винаги сме се равнявали с европейските хотели и качество на услугата в тях. Нашите гости са предимно българи, които  пътуват много и неминуемо ни сравняват с високия стандарт на чуждите курортни хотели, а чуждестранни гости са свикнали с този стандарт. Много от тях споделят, че в качество на обслужване сме на много високо ниво. Нашата формула е да предлагаме много добри условия на труд на нашите служители, а те от своя страна, чувствайки се добре, го предават и на гостите и вършат своята работа по-ефективно.

Къде са пропуските и върху какво трябва да се наблегне?

Пропуските са основно от липса на качествени училища за подготовка на кадри. Ние се стараем да включваме в екипа си хора с желание за работа и развитие. За нас не е толкова важно някой да има опит за да работи в нашия екип. По-важно е да има желание, което във времето да се превърне в опит. Правим опити да работим и директно с местното специализирано училище, от където да взимаме кадри веднага след тяхното дипломиране, както и да организираме стажове по време на обучението им.

През 2016 Боровец отбелязва своята 120-годишнина, много или малко е това от дистанцията на времето?

Достатъчно, ако се върви в правилната посока. Хубавото е, че в последните години се вижда, че се инвестира в качественото подобрение и развитие на курорта от страна на местното ръководство.

Това, че вече има ресорен зам.-кмет, който отговаря персонално за туризма от полза ли е?

Разбира се, че е от полза за развитието на туризма като сектор. По този начин ще има човек в ръководството на министерството, който ще е с акцент върху туризма и всички актуални казуси. Предполагам, че и решенията на тях ще стават значително по-бързо, когато има опитен професионалист на такава позиция. Не на последно място се надявам и да е от полза и конкретно за Боровец по обективни причини.

Най-общо казано пътя, по който се върви правилен ли е и ако трябва да дадете някакъв съвет, какъв ще бъде той?

Смятам, че пътят е правилен. Съветът ми би бил да се инвестира в обучението на специалисти в сферата на туризма, да се обърне внимание на училищата и университетите с тази насоченост. Важно е хотелите да назначават млади хора без опит, както и такива с опит от района,  в който работят и да стимулират развитието на служителите си, за може така да се повишава и стандарта на живот. Това е нашата формула и подобни награди показват, че е успешната. Винаги сме с отворени врати за хора от района, които имат желание за работа, а от наша страна предлагаме смея да твърдя най-добрите условия на труд.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close