Местен бизнес

Какво ще стане утре?

lafkiteСамо седмица преди големите промени в държавата се върнахме от Сопот в Самоков с надеждата, че в родния край на Божилов ще намерим работа и дом. Но уви – цели две години стояхме безработни и на квартира. Всяка сутрин вместо да търся закуска, аз се редях на голяма опашка за вестници. Без тях не можехме. Чакаше се с часове, защото в Самоков тогава имаше само един павилион за вестници при бившето кино. Тогава на Гебо му хрумна идеята да опитаме вестникарския бизнес. Казано – сторено. Изтеглихме заем с помощта на Фирма куриер и сложихме началото на фирма „Гебо” – една от първите частни в този бизнес. Не знаете колко студ, колко мъки изживяхме през всички тези 25 години, само ни е си знаем. От масите преминахме към павилиони, няколко месеца,  които струваха много пари, защото зимата в Самоков е дълга и тежка и трябваше поне завет на работниците да осигурим. Дадохме работа на близо 300 души през тези години и в един момент, преди няколко месеца се оказа, че вече почти не сме нужни. Защо? Появяването и поставянето на павилионите Lafka сложи началото на края не само на нашия бизнес. В последно време и без това клиентелата намаля заради безпаричието, безработицата, а и защото информацията хората си я търсят чрез компютрите и чрез телевизията.  А сега и тези Лафки, в които се предлагат цигари, алкохол, кафе, сладкиши, вестници, списания, сладолед… Всичко това доста обърка работата и на малките обекти, които спасяваха много семейства от безработицата в Самоков.

Още когато чух, че в града ни ще бъдат разположени Лафки-те и то на хубави места, си казахме – Край, с тези богаташи няма да можем да се борим! Можем ли ние, които с години сме мръзнали по пазара, които едва свързвахме двата края, мъчейки се да се задържим на повърхността, да стоим от тъмно до тъмно, а Чичко Паричко с подкрепата на банките да е всевластен. Не мога да си кривя душата, че Лафките са хубави, имат вид, а и хората, които работят вътре не са виновни, но… Нашите вече са стари и неугледни – признавам. Колко струва една лафка не знам, но сигурно не е по-малко от 10 000. Като сложиш в сметката климатика, компютъра, тока и… къде отиваме?

Разговаряла съм с много колеги от други селища, защото често пътувам. И те са на нашето мнение, че загиваме бавно, но сигурно, защото старите хора са казали: „Парата прави играта”. Но има и друга точна истина – „Ковчегът няма джоб”. Никой не е занесъл нищо на другия свят, но лошото е ако преди това е погубил доста хора, бил е нечестен, непочтен, използвал е труда на други за свое облагодетелстване.

Пиша това, макар че вече почти сме загубили надежда, че животът ще се промени към добро, а лягайки си вечер да не можем да заспим от мисли – какво ще стане утре. Можем само да си пожелаем здраве, но и то накърнено от нерви и неприятности. Все пак, нека да бъдем здрави, да устоим на несгодите въпреки всичко. Дано!!!

От името на много търговци от засегнати обекти

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close