Интервю

Какво споделя от опита си психологът и хипнотерапевт Красимир Георгиев за хипнозата и хипнотерапията

krasi hipnozaИлияна Георгиева

Моля те първо да кажеш няколко думи за себе си?
Казвам се Красимир Георгиев и съм психолог и хипнотерапевт с над 10-годишен опит в работата с хора, зам.-председател на Българска асоциация за работа с дъха, съучредител и член на Българска асоциация по хипноза, Пеат фасилитатор към школата на Живорад Славински, Инструктор в десетки дихателни методи (Крия йога, трансформативно дишане; soulfulpower breathing; ребъртинг ; холотропно; шаманско дишане; балийски дихателни практики – личен опит и фасилитатор; Суфи дишане), Специализирал Xing Shen Zhuang е при Давид Шен Вердеси, Гностик Интензив фасилитатор, Обучаван в СЕМА и СУФИ традиции в Турция,Термал, Mehmet Rasim Mutlu Cultural Center, у-ще Yaşar Güvenç & Oruç Güvenç. Мастър Тренер диплома от институт в Ню Йорк;Обучител в хипноза и хипнотерапия на психолози. Mindful Movements:10 Exercises for well-being на зен-учителя Тич Нат Хан. http://www.krasigeorgiev.com/

Преди да ни обясниш какво е хипноза нека се спрем на това кои са най-популярните митове за хипнозата и хипнотерапията, достигали до теб?
Основните притеснения на хората са свързани с погрешните представи, които им се внушават от различни медии и филми. Истината е, че, Хипнозата НЕ е, безсъзнателно състояние. Какво ще рече това – във всеки един момент клиентът има контрол и може да реши да излезе от този дълбок покой, също така няма как да внушиш на човек да действа против принципите и вярванията си, през цялото време хората чуват всичко и са способни да отворят очите си, ако поискат. Хипнозата е физиологично състояние на мозъка, в което ВСЕКИ човек “влиза” спонтанно между 10-12 пъти в денонощието. Тези кратки паузи дават почивка на мозъка и ни зареждат с енергия. Това е състояние на дълбока релаксация, което психологът използва, за да посее позитивни мисли в съзнанието на клиента, но критичността на клиента все още съществува. Той може да реши дали да ги приеме или отхвърли. Цялата психологическа работа стъпва на идеята, че в това релаксирано състояние, клиентът вижда по-мащабно ситуациите в живота си, разкриват му се повече избори и той може да направи по-съзнателен и различен избор за нов живот, промяна, която ще има дълбоки корени в неговата личност, дори да не си спомня конкретно всички неща от хипнозата (да са останали в спомените му като на сън), всички идеи и цели идват от него самия. Също така имам доста клиенти, които са идвали при мен с думите: „ Аз не мога да бъда хипнотизиран, ако искате се пробвайте, но никой не е успял до сега“. Това твърдение просто не е вярно. Нито е повод за гордост. Моята работа не е да се“преборя“ с някого, и да „успея“ да го подчиня/респективно да го хипнотизирам. Всеки човек може да бъде хипнотизиран, стига да следва инструкциите ми и да се отпуска. Някои хора се нуждаят от малко повече време, защото са твърде стресирани или напрегнати, но основното нещо е, че, за да бъдете хипнотизирани, е необходимо вашето вътрешно съгласие. В противен случай хипнозата е невъзможна.
Едно от най-интересните опасения е страхът от “загубване“ – НЯМА НИКАКЪВ ШАНС да не се „събудите” след хипноза!! Най-много да заспите или пък да не искате да ставате, защото сте успели да се отпуснете максимално и това отдавна не ви се е случвало:).

Какво всъщност е хипнозата?
Хипнозата е техника. Също така тя е и един напълно нормален, безопасен и здравословен феномен. По време на хипнозата, също както и при мечтаенето, вие сте чувстващи и съзнаващи, въпреки че оставате неподатливи към външно разсейване. Както по време на мечтаене, така и по време на хипноза, вашият разум се нагажда към диапазона на алфа честотата (това ще бъде разгледано подробно по – нататък). Разликата, е че хипнозата се осъществява от двама души. Ако вие не се отпуснете и не следвате инструкциите, хипнотизаторът не може да работи против волята ви! Докато сте под хипноза, разсъдъкът ви се насочва към специфичните и полезни цели, които желаете да постигнете, а не към фантазиите, както това се случва при мечтаенето. Някой от тези полезни цели могат да бъдат отказване от пушенето, преминаване към диета, подобряване на представата ви за себе си, преодоляване на фобии и страхове, засилване на паметта и др. Списъкът от приложения на хипнозата е почти безкраен. В съвременния свят хипнозата е един от най – ценните инструменти, използвани за усъвършенстване на живота. Чрез хипнозата могат да бъдат победени нежелани привички, могат да бъдат формирани полезни навици, може да бъде конструктивно подходено към разрешаването на всеки човешки проблем; истинското щастие може да замени нещастието… И изброяването може да продължи.

В това състояние човешкият съзнателен ум става безмълвен или пасивен. Това прави достъпен и открит подсъзнателния разум по начин, който позволява на хипнотизатора да въведе в тази могъща подсъзнателна сфера различни внушения. Нека да хвърлим един до известна степен “технически” поглед върху начина, по който мозъкът функционира. Мозъкът оперира чрез честотни цикли, които от своя страна са измерими. Тези честоти отговарят на определен вид дейности. Те са следните:

• Тета. При тета честотата се движи между 4 и 7 цикъла в секунда. Тета е част от областта на подсъзнанието, в която е приложима хипнозата – въпреки че много малко хора достигат до тета за дълъг период от време. Изглежда, че в тета са записани всички наши емоционални преживявания. Тета е онази специфична област, която отваря вратата на пред съзнанието, за да може то да се отправи “отвъд хипнозата” – в света на психичните феномени.
• Алфа. Честотния диапазон на мозъчната дейност при алфа е от 7 до 14 цикъла в секунда. Алфа е областта, която обикновено се смята за сферата на подсъзнанието. Почти всички хипнотични въздействия се осъществяват в този обхват. Освен това, тук се извършва и всяко мечтаене. Медитацията също е функция на този диапазон, понякога слизайки и в тета. Що се отнася до хипнозата, алфа е една изключително важна област.
• Бета. Това е сферата на съзнателния разум, чиито честотен диапазон е от 14 цикъла нагоре. Бета е областта, в която мислим и осъществяваме повечето от извършваните от нас в будно състояние дейности. Изглежда, че по – голямата част от нас оперират с около 20 цикъла в секунда по време на будно състояние. При около 60 цикъла в секунда човек би изпаднал в силна истерия. А при над 60 цикъла в секунда – не зная какво би могло да се случи… Предполагам, че не би било нещо приятно.
Когато вечер заспивате, мозъкът ви автоматично превключва от по – високия честотен цикъл бета към по- ниския алфа, а после, за кратки последователни периоди, към тета и делта. По- голямата част от съня ви протича в алфа. Всичко, което хипнозата прави, е да се възползва от този естествен феномен. Хипнозата всъщност е една техника за принуждаване на мозъка да намали циклите си до алфа диапазона без да изпадне в сън. В алфа подсъзнанието е открито за влияния чрез внушение. Съзнателният разум не приема добре внушенията. Той е най – подходящ за мислене, разсъждаване и привеждане в действие на онези неща, които вече знае. Докато подсъзнанието е като един подчиняващ се роб. То не мисли и не разсъждава. То просто реагира на нещата, които му се казват. В това се корени стойността и силата на хипнозата. Чрез хипнозата вие сте в състояние да заложите мощни внушения директно в подсъзнанието си. То ги приема и ги кара да се превърнат в реалност. Отчасти подсъзнанието прави това като съобщава на съзнателния разум, че съществува нова информация, която трябва да бъде следвана. Съзнателният разум обича да действа в съответствие с онова, което вече е налице, така че той започва да работи по тази нова информация. Отчасти ние наистина не разбираме защо хипнозата действа и как точно подсъзнанието предизвиква съответните резултати. Това, което знаем е, че тя наистина действа, и действа доста добре.

Как се насочи към тази техника?
Още като студент търсих най-естествените и ефективни техники за поддържане на състояние на здрава психика. Дипломната ми работа беше с фокус неконвенционалната психология и имаше изключително интересни резултати. В последствие се запознах с различни техники като хипнозата(за която казахме вече, че е напълно естествено състояние, в което организмът ни попада по няколко пъти на ден), дихателните техники (които също са напълно нормални за организма ни и, ако научим повече за връзката между дъха ни и емоционалните състояние, животът ни ще се промени коренно), леки Ци Гун упражнения за най-важните органи в тялото ни, които абсолютно всеки човек може да изпълнява и т.н. Искам да кажа че, вярвам, че здравото психическо и физическо тяло е нашето естествено състояние и телата са ни изключително интелигентни и можем да се справим с много голяма част от проблемите ни БЕЗ хапчета, без пристрастяваща химия, а чрез естествени за нас методи, използвайки всички ресурси, с които разполагаме. Много от клиентите ми са споделяли, че всички тези техники, които правим, им помагат да преминават през живота с лекота, с осъзнаване и щастие. Оставили са антидепресантите, възстановили са се от паник атаките и фобиите, които са ограбвали живота им и чак сега за ЗАПОЧНАЛИ да живеят себе си!

От колко време практикуваш хипнотерапия?
От момента, в който завърших обучението си (2008 година). Веднага започнах да експериментирам с приятели и познати. След дипломирането си вече започнах работа и с клиенти. Общо взето съм ползвал тази техника почти на всяко работно място.

Какво е хипнотерапията?
Хипнозата е техниката, с която психолозите боравят, за да работят. Хипнотерапия е когато психологът, с помоща на инструмента хипноза, извършва психологическа работа с клиентите си. Както когато отидете на зъболекар, той лекува зъбите ви с помощта на различни инструменти. Има много хора, които могат да си купят зъболекарски инструменти, но само обучените зъболекари могат да ги използват целесъобразно. Хипнозата е просто една техника. Но с уменията и знанията на психолога, този инструмент се превръща в нещо много ценно, чрез което клиентите достигат дълбоки нива на осъзнаване, достигат до потиснатите си спомени и травми, намират истинските причини за проблемите си и сили да се справят с тях.
Хипнотерапията също е сътрудничество между водещия и клиента. Не се прилага върху клиента, а заедно с него. Така че, не губите контрол, защото е нужно да участвате активно и осъзнато през цялото време.
Опитайте да затворите очи и мислено да се пренесете на познато или любимо място – това може да е вашият дом, пейка в парка или върха на някоя планина. Докато се “пренасяте” мислено, вие не губите съзнание. Чувате и усещате какво се случва около вас и сте в състояние да реагирате във всеки един момент. Нещо подобно се случва и по време на хипнотерапия: имате по-голям достъп до своя вътрешен свят, без да губите преценката и контрола си над това, което се случва отвън или със вас.

Кои са най- често задаваните въпроси, така де нещата които притесняват хората?

Бих искал да споделя нещо, което дори е може би по-важно да стигне до хората – Какво означава ходенето на психолог, защо е добре, когато има проблем, да се търси навременна професионална помощ от психолог. Става ми много тъжно, когато чуя някои от следните твърдения: “Психолог ли? Какво ще си помислят хората? А ако научат близките ми? Значи съм слаб и не мога да се справя сам с проблемите си. Може сега да не се чувствам добре, но кой знае какво ще ми направят там. И това ще мине от само себе си, то нали времето лекува всичко… Психолозите четат мисли и ще вземе да научи тайните, от които се срамувам… Имам си достатъчно приятели, на които да се оплаквам, че да давам пари на някой за това. Я, крайна сметка всички си имат проблеми, а никой не ходи на психолог!!” НЕ, психологическата подкрепа няма нищо общо с болести и лекари. Всеки човек в някакъв момент от живота си има нужда от странична опора. Всеки се сблъсква с житейски трудности, но не всеки успява да ги преодолее. За едни хора е по-трудно, отколкото за други. Съществува и страхът от слабостите ни. В нашата култура той е често срещан. Работата на психолога е да подкрепи човек в разрешаването на житейски ситуации, без да се намесва пряко. Да даде подходящи инструменти за дадения тип човек, за да може той сам да върви напред и да живее един по-спокоен и балансиран живот. Освен това, повечето хора, които имат психична болест, не търсят консултиране. А има и много хора, които се самодиагностицират, без да са квалифицирани. Те решават, че знаят какво им има, въпреки че това не е така 🙂 Посещаването на психологическо консултиране не говори за психичен проблем. Ако търсите тази услуга означава, че се грижите за себе си, че търсите подкрепа от специалист и искате да промените нещо във вашия живот.
За какво може да ни послужи хипнозата и хипнотерапията, в кои случаи може да потърсим помощ от хипнотерапевт?
Хипнотерапията е идеален инструмент за работа със зависимости, навици и модели на поведение, откриване на отговори, които ни е трудно да намерим/вземем сами, или когато се чувстваме много объркани, както и когато искаме да постиганем целите си, а често сме се проваляли и търсим подкрепа в процеса.
• Въвежда те в полезно и естествено състояние на съзнанието (в най-лошият случай човек ще успее да си почине психически от притесненията, напрежението, събрано в главата и от тревожните мисли)
• Усещането е подобно на мечтаене, медитиране или пълна релаксация
• Може да те освободи от това, което те ограничава или разболява
• Помага да разбереш какво се случва вътре в теб и в живота ти
• Може да ти даде път, там където няма път и да отговори на отдавна измъчващи те въпроси
• Може да открехне пред теб различна реалност и да бъде катализатор за дълбока вътрешна трансформация

Тази вид терапия често търсена услуга ли е, доколко е популярна в България и доколко по света?
Техниката е изключително популярна в цял свят. В нашата страна от скоро (около 5-6 години) започна да се говори повече за хипноза. Но мисля, че макар и известна, все още не е много добре разбрана.
Кои са специалистите в България, които имат право да прилагат хипноза и хипнотерапия?
Според Закона за народното здраве, в България право да работят с хипноза имат САМО специално подготвени: психолози , лекари и стоматолози. Повече може да прочетете в Държавен вестник, бр. 88, 6 ноем. 1973, чл. 31, както и инструкция Nо. 5 (Държавен вестник, бр. 19, 7 март 1975, изм. бр. 35, 6 май 1975).

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close