ОбществоРегионалниСамоков

Йордан Тенев изнесе беседа „Първата журналистическа делегация в Македония“ в Исторически музей-Самоков

На 20.09.2023 г. в Исторически музей – Самоков се състоя беседа „Първата журналистическа делегация в Македония – 1942 г.“, част от Европейска нощ на учените 2023 K-TRIO. Лектор бе Йордан Тенев- ученик в ПГ „Константин Фотинов“, гр. Самоков.

Той е един от създателите на литературен клуб „Агадор“ в Гимназията, като същевременно участва и в училищния театър „Фантастиш“. Интересите му са в областта на новата и съвременната българска история и фотографията. През 2022 г. и 2023 г. е стажант в Исторически музей-Самоков. Тенев запозна публиката с по-важните моменти от биографията на българския фотограф и изследовател Петър Боев. Той е назначен за ръководител на първата журналистическа делегация, посетила Вардарска Македония. Разказът бе въз основа на албум, част от фонда на Боев в Исторически музей-Самоков, който съдържа снимки и информация за пътуването. Подробно бяха представени исторически факти и събития, свързани с географската област Вардарска Македония.

Обърнато бе внимание и на етнографските особености на региона, както и на художествената стойност и историческото значение на показаните снимки. Лекцията завърши с оживена дискусия. Сред присъстващите бяха директорът на ПГ „Константин Фотинов“ г-жа Венета Симитчийска, учители, Иван Ненов – писател и краевед, приятели и съученици на Тенев. Лекторът бе поздравен от Силвио Томов-уредник-нова история в музея и получи подарък книгата „Непознатият фотограф, Георг Волц“.

Събитието е част от програмата „Изследователи в училище”, целяща да подкрепи и промотира бъдещи млади изследователи. Европейска нощ на учените 2023 година се осъществява по проект 101061564 — K-TRIO — HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, финансиран от Европейския съюз по програма „Хоризонт Европа“, дейности „Мария Склодовска Кюри.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close