Самоков

И тази Коледа Самоков ще бъде част от кампанията „Бъди човек”

Анна Манова

%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b8-%d1%87%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И тази година Самоков ще бъде част от националната кампания „Бъди човек”. Тя има за цел да подари надежда, макар и еднократна, на възрастни хора без семейства, пенсионери с ниски доходи, и лица, изпаднали в тежко социално положение, да почувстват истинския дух на Коледата. Той е свързан до голяма степен с богатата и разнообразна трапеза на празника. Идеята е да се събират не средства, а продукти. А тези продукти от първа необходимост да бъдат опаковани под формата на пакети и да отидат директно при нуждаещите се.

Инициатор в рамките на нашия град за трета поредна година е младият самоковец Радослав Христов. Той решава, че може да отдели време за нещо добро и смислено, което същевременно с това да носи радост на другите. „Да видиш как даряваш надежда на човек, който отдавна живее без нея е наистина безценно. Осмисля дните ти”, казва Радослав. И си спомня как съвсем спонтанно се ражда у него идеята за включване в националната кампания, като е разбрал, че не се изисква нещо невъзможно, а напротив – трябва сърце и желание. Останалото са няколко добри приятели, които да „прегърнат идеята” и да „ударят по едно рамо”. Така започва първото включване в кампанията, като той и няколко приятели успяват да зарадват 5-6 човека. Тогава Ради решава, че за следващата Коледа трябва по-мащабна организация и следователно по-голям брой домакинства, които да бъдат зарадвани. Така и става. Включват се повече доброволци, закупуват се повече продукти и 50 пакета намират своите собственици. Но кампанията по изминалия Великден изненада по мащаби дори своя организатор. Раздадени бяха 300 пакета на домакинства в Самоков и селата. Това е най-мащабната кампания на „Бъди човек” в цялата страна!

%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-cut

„Сигурен съм, че пак ще успеем да зарадваме доста хора в нужда. Желаещи да се включат в кампанията и тази година не липсват. Някои от тях вече се свързаха с мен. Надявам се заедно да направим тази Коледа по-успешна кампания, дори от Великденската, която беше много мащабна. Организацията започна в края на ноември месец. Намерил съм и помещение, където да съхраняваме събраните от доброволци продукти. Тази година то е на 2 етаж в зала „Арена Самоков”. Самоковци не веднъж са показали, че са отворени за подобен тип дейности, кампанията за Великден го показа, средствата събрани за Калин Иванов също. Просто някой трябва да ги „събужда” за такива инициативи по-често”, обясни Христов.

Хубавото на кампанията „Бъди човек” е, че не изисква събирането на средства под една или друга форма, това нещо се изразява в покупки от първа необходимост. Или с други думи казано – ако искате да помогнете и да се включите можете да купите продукти в рамките на определената от вас сума.

Събирането на продуктите ще става до 20 декември, като опакованите пакети ще бъдат раздавани на 21 декември. Можете да се включите и с превоз, за да могат да бъдат раздадени пакетите в града и селата. Като преди това Радослав е подготвил списък с адресите и имената на хората, които са социално слаби, нуждаещи се.

Ако имате желание да се включите можете да се свържете с Радослав Христов на фейсбук страницата на събитието „Бъди човек – Самоков” или на фейсбук страницата на вестник „Самоков 365”, както на служебните ни телефони /0886121207 и 0884773130/ или директно на място в редакцията /ул. Македония 34А, ет. 4, 405 – сградата срещу Общината/.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close