Култура

И тази година няма граници за театъра в Самоков

Анна Манова

%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5

През 2016 година за пети пореден път Самоков е домакин на Националния фестивал за любителски театри „Театър без граници”. Последната седмица на месец октомври ознаменува една традиция, която осъществява един по-мащабен и интересен досег на самоковската публика с театралното изкуство.

%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%80-4

Официалното откриване на фестивала беше дадено от 18:15 часа на 24 октомври /понеделник/, в салона на Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”. Водещата на събитието Ралица Стоянова обобщи пред присъстващите броя на съставите и това, което могат да очакват любителите на този тип изкуство през шестте дни на фестивала. На самоковска сцена „ще мерят сили” 17 състава от различни точки от страната – София, Асеновград, Кортен, Срелча, Ябланица, Етрополе, Чирпан, Левски, Долна Оряховица, Казанлък, Гълъбово, Велинград, Козлодуй, Белоградчик, Костинброд, Лом. Стартът на конкурсната програма беше даден малко по-рано в същия ден /11:00 часа/ с младежката постановка „Скачай” от Здрава Каменова, представена от асеновградската трупа „Работилница за мечти” при НЧ „Родолюбие 1873”.

„Вече 5 години сме домакини на Националния фестивал „Театър без граници”. Нека премахнем всички граници, които съществуват през тези 6 фестивални дни и да се съберем на финала, в събота, на заключителната част, когато журито ще обяви наградените. Искам да пожелая здраве на всички и да ви кажа едно – играйте, така както на вас ви харесва и нека това да ви доставя удоволствие и да получите аплодисментите на публиката. Успех на всички участници!”, каза в понеделник председателят на читалището Стоян Пашов.

Жури с председател Добрина Гецова и членове Юрий Ангелов и Юлиян Балхуров имат отговорната задача да определят кои са най-доре представилите се в няколко категории. Предвиждат се награди за цялостно представяне, специална награда за най-добър спектакъл, най-добра мъжка и женска роля, награда за режисура, награда за сценография, за поддържаща мъжка и женска роля, както и за най-добър младежки спектакъл и най-добра младежка роля.%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%80-3

„Това, което е привлекателно и това, на което ние сме свидетели и се радваме, е ентусиазмът на тези хора. Ако към този ентусиазъм е добавено и можене, тогава вече всичко е изпълнено като задача. Най-главното тук е да видиш група хора, които са избрали да отделят от времето и средствата си, за да успяват да се събират и да правят театър по начина, по който го разбират. При критериите за награждаване в отделните категории водещо ще бъде моженето. Хареса ми начина, по който се провежда фестивала и добрата организация. Чувствам се като в свои води”, каза пред „Самоков 365” председателят на журито актрисата Добрина Гецова. „С удоволствие приех поканата да бъда част от фестивала в Самоков. Наскоро бях на друг подобен фестивал в град Лом и сега мога да сравнявам. Ние не сме тук да колим и бесим, както се казва, а да се забавляваме наравно с участниците и не на последно място да вдъхнем желание на тези хора да продължат да се занимават с това. До този момент съм изгледал малко постановки, но ми прави впечатление младежкото участие, огромният материал, който са избрали и колко позитивно и дръзко играят. Хубаво е, когато виждаш хора, които отделят от времето и личните си средства, за да бъдат на сцена”, поясни най-младият член на журито Юлиян Балхуров.%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%80-8

Награждаването на отличилите се в различни категории ще бъде в съботния ден от 19:00 часа. Закриването на фестивала ще бъде поставено от Младежка театрална студия при Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” с пиесата „Омайна нощ” от Жосиан Баласко.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close