Злободневно

И Самоков казва „не” на скъпите винетки

12278819_10204020970679053_3228430447359322292_nАнна Манова

Повишаването на цените на винетките се превърна в тема номер едно през последните седмици. Вълната от недоволство заля социалните мрежи и всички телевизионни канали. А поводът е драстичното скачане на цената на винетките от досегашните 65 лв. на 97 лв.

Обяснението на властимащите се състоеше в това, че тя не е коригирана през последните няколко години. Но и състоянието на повечето входно-изходни пътни артерии също не е пипано през тези години. Пример са частично ремонтираният път за Ихтиман, този за Дупница, за Долна баня, както и пътят към София.

Очаква се на 28.11 /събота/ да се проведе Национален протест срещу цените на винетките, в който ще се включи и Самоков. Общо 24 града от цялата страна са обединени около идеята да се противопоставят на безумните идеи на правителството. В Националния протест ще се сключат София, Бургас, Варна, Плевен, Сливен, Стара Загора, Разград, Добрич, Шумен, Казанлък, Велико Търново, Враца, Русе, Дупница, Панагюрище, Видин, Берковица, Благоевград, Белоградчик, Габрово. Пазарджик, Пловдив и Перник ще се включат към София.

Организатор на събитието в Самоков е Илиян Чалгънов, който раздразнен от случващото се решава да организира самоковци да изразят своята гражданска позиция. „Самоковци са трудни на протести”, смята Илиян, но въпреки това се заема да направи събитие първо в социалната мрежа. Самият той заявява открито, че се е изморил от неуредиците и от лошото състояние на пътищата, това го провокира да излезе на улицата. И споделя нещо, което му попада, но припознава като свое:

„Писна ми! Просто ми писна да заплащам непрекъснато данъци, винетки, гражданска отговорност, скъпи и некачествени горива и накрая да няма ефект от всички тези такси. Писна ми колата ми да тропа, защото се е разбила за по-малко от месец, след посления ремонт. Писна ми да гледам повече пътя отколкото да внимавам за пешеходци, деца или колоездачи. Писна ми да се притеснявам дали в тази локва няма трап. Писна ми да карам на зиг- заг през лентите, защото ако карам по закон няма да имам здраво по ходовата част. Писна ми да пукам гуми не от износване, а от остри дупки по магистралите. Писна ми да избягвам всяка шахта, защото никъде няма една заравнена. Писна ми да ми говорят само за ограничение на скоростта и никой не да отчита реалния процент на катастрофите, причинени от лоша или направо липсваща поддръжка на пътната инфраструктура. Писна ми да има пари за легнали “полицаи”, но не и за нормално осветление. Или казано с две думи „ ПИСНА МИ“.

Сборният пункт на всички, които искат да се включат е от 12:30 часа на 28.11.15 г. пред „Т маркет”. Идеята е от 13:00 часа в рамките на един час да се блокира пътят за София, а ако се съберат повече ентусиасти може да се затвори и изходът за Ихтиман. Като организаторът Илиян Чалгънов се надява повече самоковци да излязат извън социалната мрежа и вдигането на виртуални палци, а да дойдат с колите си и да бъдат активни навън, все пак това касае всички.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close