Култура

Ицко Финци подари литературно-музикална вечеринка на самоковци

Анелия Балабанова

Аплодисменти, на сцената е Ицко Финци! Известният актьор гостува в Самоков по покана на Димитър Слатински и подари на присъстващите в ресторанта на хотел „Соната” литературно-музикална вечеринка. В понеделник вечер съставът беше камерен, сцената – импровизирана, а изкуството от висока класа.

Ицко Финци завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1955 г. и през същата година започва кариерата си в Димитровградския драматичен театър /1955-1957/. След това играе в Драматичния театър в Бургас (1957-1960), след което се мести в София. От 1960 до 1966 г. е в трупата на Сатиричния театър, след което играе в Театър „София”(1967-1988). Следват две години в Народен театър за младежта (1988-1990), а от 1990 г. е в трупата на Малък градски театър „Зад канала”.  Освен в театъра, Ицко Финци има роли и в множество популярни български фирми, сред които „Преброяване на дивите зайци”, „Вилна зона”, „Закъсняло пълнолуние”, „Щурец в ухото”, „Откраднати очи”. През 2006 г. заедно с режисьора Лиза Боева създава творческото обединение „Филизи 33“. Първият им съвместен филм е художествено-документалният „13 кратки опуса за голям екран“. Лиза Боева е и настоящата съпруга на актьора, от която има дъщеричка.

Литературно-музикалната вечеринка в Самоков започна с изпълнения на класически произведения на пиано и цигулка. В непринудена обстановка гостите се пренесоха в едно друго време, в един друг свят. Актьорът правеше препратка към ситуации от неговия живот и разкази за това как е започнал да свири. Сред присъстващите беше и народният представител Валентин Милушев. В ретро носталгична вълна премина гостуването на Ицко Финци в Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close